Cum conservi fructele si legumele pentru sezonul rece?

de la 18 Oct. 2022
Cum conservi fructele si legumele pentru sezonul rece? Vara s-a incheiat si, odata cu ea, si sezonul fructelor si legumelor proaspete. Pe timp de toamna si iarna, nu mai avem acces la cele culese din gradina, dar trebuie sa ne asiguram in continuare un nivel bun de vitamine pentru organismul nostru.
Tags: muraturiceapa murataconservarea legumelorconservarea fructelor

Exista mai multe solutii la care poti apela pentru a avea un stil de viata echilibrat, chiar si atunci cand nu ai la indemana bunatatile din gradina bunicilor sau a producatorilor locali.

Conservarea legumelor si fructelor

Cel mai cunoscut procedeu de conservare este murarea. Acest tip de conservare are un avantaj extraordinar, anume acela ca favorizeaza dezvoltarea unei bacterii numite Lactobacillus, un probiotic cu rol in sustinerea  digestiei. In anotimpurile reci, din cauza faptului ca temperatura de afara scade, tindem sa consumam mai multe alimente grase. Este recomandat sa adaugam muraturi in meniu, deoarece acestea inlocuiesc perfect legumele proaspete.  

5 legume si fructe ce pot fi puse la murat

In perioada septembie - octombrie, gospodinele isi pun sorturile si incep sa aprovizioneze camara cu bunatati. Ele urmeaza un intreg ritual, pornind, in primul rand, cu alegerea unor ingrediente de calitate, de la furnizori de incredere. Al doilea pas este cumpararea borcanelor de dimensiuni variate, cele mai des utilizate fiind cele de la 300 la 400 de grame. Daca nu este prima oara cand pui muraturi, iti recomandam sa pastrezi borcanele de la un an la altul. Astfel, contribui la reducerea cantitatii de deseuri si la protejarea naturii.

Ingredientele necesare difera in functie de reteta si de ceea ce vrei sa pui la murat, dar, in general, ai nevoie de:

  • legume 
  • apa
  • otet
  • hrean (radacina)
  • usturoi
  • marar uscat (inclusiv betele)
  • frunze de dafin
  • boabe de mustar
  • boabe de piper 

 

Ceapa murata este delicioasa si se poate pune fie in borcane individuale, fie printre alte legume, sub forma de mix de muraturi. In plus, ceapa este bogata in vitamina C, potasiu, calciu si magneziu.

Castravetii murati au doar 12 kcal/100 g, dupa ce sunt pusi la murat, si reprezinta o sursa buna de vitamine ( A, K si B). Pentru ca borcanele tale sa fie frumoase, iti recomandam sa alegi castraveti de dimensiuni asemanatoare. 

Pepenele murat poate parea ciudat, daca nu ai gustat niciodata, dar iti garantam ca este nemaipomenit. Trebuie sa alegi pepeni verzi cat mai mici, in general, de dimensiunea unei mingi de tenis. Daca nu gasesti pepeni atat de micuti, poti opta si pentru unii mai mari. In functie de dimensiunea borcanului pe care il vei folosi, ii poti taia pe jumatate sau ii poti felia.

Perele murate vor fi vedeta oricarei mese in familie. Secretul gustului lor consta in adaugarea scortisoarei (sub forma de baton) si a cardamonului, in solutia de otet.

Conopida murata are mari sanse sa fie preferata copiilor, datorita aspectului de floare sau de copacel. Are un aport crescut de fibre, vitamina C, K si B6.

5 fructe si legume ce pot fi pastrate la congelator

Mazarea poate fi cultivata doar pentru o perioada scurta de timp in afara solariilor, la finalul lunii iunie. Daca nu ai gradina proprie, poti cumpara mazare sub forma de pastai sau chiar gata curatata. Daca ai copii, desfacerea pastailor de mazare poate fi o activitate interesanta, pe care sa o faceti impreuna. Cei mici pot chiar exersa numaratul cu ajutorul boabelor.

Fasolea pastai poate fi utilizata in numeroase preparate, cum ar fi: fasole cu usturoi, mancare de fasole cu rosii si carne, salate sau chiar preparate asiatice.

Fructele de padure sunt un must-have, intrucat sunt pline de vitamine si antioxidanti. Le putem mentiona in special pe cele de culoare inchisa, cum ar fi afinele si murele. Le poti folosi in foarte multe retete de smoothie si in prajituri facute in casa.

Ardeiul copt, fie ca este capia, fie ardei gras, rezista foarte bine la congelator. Atunci cand este sezonul lui, trebuie copt, curatat si apoi depozitat in pungute, la congelator. Iti recomandam ca in fiecare punguta sa pui cantitatea necesara pentru o masa in familie. Astfel, eviti procesele de decongelare si recongelare, dar economisesti si timp.

Salata de vinete coapte este una dintre mancarurile cele mai apreciate de romani si te incurajam sa o prepari pe toata durata anului. Depozitarea in congelator se face in acelasi mod precum in cazul ardeiului copt. 

Desi in sezonul rece, natura nu ne ofera o varietate foarte mare de fructe si legume, gospodinele au trucurile lor, pentru a se bucura de bunatatile naturii, indiferent de anotimp. Aplica si tu metodele prin care iti poti pregati camara pentru iarna!

Sursa foto: Shutterstock.com
 

 
 
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016