Cat de des ai auzit in ultimul timp ca esti ceea ce mananci? Acest lucru este partial adevarat. De fapt, nu esti ceea ce mananci, ci ceea ce oganismul tau reuseste sa absoarba. Toata mancarea buna din lume nu conteaza daca corpul tau nu reuseste sa o digere asa cum trebuie si sa asigure un sistem de absorbtie optim.
Atunci cand balanta bacteriilor benefice sau a probioticelor, sufera un deficit, o serie de afectiuni pot aparea: constipatia, meteorismul abdominal, diareea cronica, respiratia urat mirositoare, crampe sau intoleranta la anumite alimente.
Astazi suntem mai constienti ca niciodata de faptul ca starea generala de bine, precum si imunitatea ridicata sunt in relatie directa cu sanatatea intestinelor. Probioticele joaca un rol esential in acest sens. Desigur, le poti cumpara de la farmacie, sau poti alege varianta bio, putandu-le gasi in starea lor naturala intr-o serie de alimente. Iata cateva dintre ele:
Kefirul
Kefirul este un aliment obtinut prin fermentatie, provenit din lapte. Este un aliment foarte sanatos care contine anumite particule de kefir, sau tulpini de bacterii care ii dau laptelui continutul ridicat de probiotice. Kefirul este bogat in nutrienti si proteine, ceea ce il face o sursa inca si mai buna de probiotice decat iaurtul.
Muraturile
Muraturile facute cu otet nu contin la fel de multe probiotice ca cele facute traditional, in saramura. Acestea iti ofera de asemenea o sursa importanta de vitamina K si au calorii putine.
Iaurtul
Este probabil cel mai comun aliment atunci cand vine vorba despre un continut bogat de probiotice. Trebuie insa sa te asiguri ca conumi un iaurt corespunzator, adica nu unul cu fructe, in care cantitatea de zahar este impresionanta, ci unul cat mai simplu, care prezinta clar pe ambalaj numarul si tipul probioticelor continute.
Ciocolata neagra
Aceasta este o sursa de probiotice. Ciocolata neagra contine fibre cu ajutorul carora are loc procesul de absorbtie si de digestie ulterior. Ciocolata neagra are efect antiinflamator, cu rol important in mentinerea unui sistem imunitar bun. Pentru ca ea sa fie benefica pentru organism, este important sa aiba un continut de cacao de minim 70%. Un patratel sau doua pe zi pot fi de bun augur.
Maslinele verzi
Apa sarata inlezneste producerea procesului de fermentatie naturala. Asigura-te ca introduci in dieta ta maslinele verzi pentru ca acestea nu sunt doar foarte gustoasa, ci si extrem de sanatoase pentru organism.?