Interesul celor mici fata de normele de igiena este destul de scazut, in primul rand pentru ca nu constientizeaza pericolele lipsei acestora. Pe de alta parte, timpul de joaca nu este niciodata suficient pentru copii, iar activitati precum spalatul mainilor sunt percepute ca o amenintare pentru acest timp. Exista insa cateva trucuri pe care parintii le pot folosi pentru a-si educa fiii si fiicele in spiritul curateniei si al sanatatii de fier:
1. Convinge-l sa faca baie cu jucarii de cada amuzante
Nu iti invita copilul sa se spele; apa, gelul de dus si samponul nu ii starnesc nici cel mai mic interes. Invita-l sa va jucati impreuna cu cele mai nastrusnice si amuzante jucarii de baie. De la mingi usoare si ratuste plutitoare la palnii, galetuse si mori de apa in miniatura, aprovizioneaza-te cu toate minunatiile rezistente la apa. Astfel vei transforma baia zilnica intr-un ritual distractiv si placut, pe care-l va astepta cu sufletul la gura.
2. Determina-l sa-si doreasca sa se spele pe maini cat mai des
Celor mici nu le plac regulile, iar “Trebuie sa te speli pe maini inainte de fiecare masa, de cate ori folosesti olita sau toaleta si dupa ce vii de afara” suna destul de normativ. Atrage-l catre chiuveta cu un sapun colorat, care are eventual o forma vesela si un miros care ii place si spalati-va pe maini impreuna. Exemplul personal este cea mai buna cale de a-l invata orice pe copilul tau, asa ca nu vei da gres daca procedezi intocmai cum doresti sa il educi si pe el.
3. Fa-l dependent de senzatia placuta a dintilor curati si stralucitori
Din nou, puterea exemplului este nemarginita, asa ca e important sa te vada spalandu-te pe dinti pentru a-si insusi acest obicei. Iar daca vrei ca strategia ta sa aiba succes garantat, cumpara-i o periuta de dinti electrica pentru copii, vesela si colorata, decorata cu personajele lui preferate din desene animate. Il va incanta ideea unui “device” pentru igiena dentara. In plus, in acest fel periajul va fi mai eficient si va dura mai putin. Daca la periutele de dinti clasice procesul dureaza 5 minute, cele electrice au un timp de utilizare de doar 2 minute. In plus, astfel il vei face dependent de senzatia dintilor curati si stralucitori.
4. Deghizeaza-l intr-un animalut simpatic dupa baie
Prosoapele si halatele de baie colorate si dotate cu glugi simpatice cu urechi, nas sau zambete de animalute vesele se pot transforma intr-un motiv de joaca intemeiat dupa baie, iar copiii le adora. Deghizati astfel, se vor tine de tot felul de ghidusii si vor incepe sa fie nerabdatori sa faca baie si pentru momentele de dupa aceasta. Se vor atasa de prosoapele sau halatele lor care-i transforma in soricei, ursuleti sau veverite, asa ca iti recomandam sa cumperi unele de calitate, confectionate din bumbac moale si sa le speli conform instructiunilor de pe eticheta.
5. Protejeaza-i ochii si ajuta-l sa-si invinga temerile
Foarte multi copii refuza sa se spele pe cap din cauza ca le este teama de apa sau samponul care le-ar putea intra in ochi si i-ar putea face sa usture. Bineinteles ca produsele de ingrijire pentru copii nu sunt periculoase in acest sens, dar fobiile nu functioneaza astfel. Cumpara-i sau confectioneaza-i micutului tau un cozoroc impermeabil pentru baie, cu boruri ample in partea frontala. Acesta il va ajuta sa se linisteasca si sa nu mai perceapa baia ca pe un pericol.
Copiii pot transforma totul in joaca si stiu sa se bucure chiar si de cele mai mici lucruri. Ca parinte, nu-ti ramane decat sa profiti de asta pentru a-l educa in spiritul igienei corecte si a ingrijirii proprii.
Sursa foto: Shutterstock