Respiratia urat mirositoare de dimineata apare ca urmare a cantitatii reduse de saliva produsa pe timpul somnului. Saliva fiind responsabila pentru curatarea in mod natural a bacteriilor din gura iar, in lipsa acesteia bacteriile se acumuleaza si provoaca respiratia urat mirositoare.
Ei bine, afla ca poti evita situatiile stanjenitoare si pastra respiratia proaspata intreaga zi, doar urmand cateva sfaturi simple.
1. Nu manca ceapa sau usturoi
Incearca sa eviti mancarurile si salatele cu ceapa sau usturoi, chiar daca esti un fan al acestora deoarece cele doua legume contin compusi puternici cu sulf ce ii absorbi in fluxul sangvin si ii eliberezi atunci cand expiri. Din acest motiv, spalatul pe dinti si guma de mestecat nu te ajuta sa scapi de miros, ci doar sa il acoperi.
2. Spala-te pe dinti inainte de culcare
Absolut toti dentistii recomanda periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi, dimineata pentru reimprospatarea respiratiei cu mentol pentru intreaga zi si seara pentru a scapa de excesul de mancare si bacterii din gura, acestea fiind responsabile pentru respiratia urat mirositoare din timpul noptii.
3. Evita cafeaua si alcoolul
Cafeaua si alcoolul nu doar deshidrateaza organismul, dar creaza si un efect de uscare in gura, reducand productia de saliva si creand mediul perfect pentru bacteriile mirositoare si incuranajand multiplicarea acestora.
4. Nu utiliza apa de gura dupa fiecare periaj
Apa de gura, in special cea cu continut alcool este o sabie cu doua taisuri pentru igiena orala, imporspatand respiratia cu un miros de menta dar, in acelasi timp, usca gura si creaza un bun mediu pentru dezvoltarea bacteriilor urat mirositoare. Astfel, apa de gura poate fi folosita dimineata deoarece productia de saliva continua sa fie suficient de abundenta pe parcursul intregii zile, dar nu si noaptea cand respiratia proaspata va fi pastrata doar o ora, crescand apoi rata de multiplicare a bacteriilor.
5. Nu dormi cu gura deschisa
Pozitia si modalitatea preferata de somn ar putea fi ceva mai greu de ajustat, dar dormitul cu gura inchisa are un rol important in pastrarea respiratiei proaspete. Aerul inspirat si expirat rapid pe gura actioneaza ca un uscator pentru saliva, creand astfel mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.
6. Clateste-ti gura cu ulei
Oricat de starniu ar parea, clatirea gurii cu ulei de nuca de cocos sau susan timp de 20 de minute te ajuta sa iti pastrezi respiratia proaspata. Studiile au aratat ca microorganismele din gura adera la ulei si sunt eliminate cand scuipi uleiul in chiuveta.
7. Periaza-ti limba
Ideea conform careia trebuie sa iti periezi limba de doua ori pe zi nu a fost creata de producatorii de periute pentru a vinde branduri si produse noi, ci limba este un teren de reproducere a bacteriilor ce cauzeaza respiratie urat mirositoare.
8. Miroase ata dentara folosita
Cu siguranta nu este un obicei care sa iti faca placere dar, conform studiilor, daca ata dentara folosita miroase urat sau are sange pe ea, inseamna ca in gura ta se afla inca abcterii urat mirositoare si se recomanda folosirea unui alt fir de ata pana cand aceasta isi va pastra mirosul de mentol.
9. Bea multa apa
Apa este un agent de curatare perfect pentru gura ta si ori de cate ori bei un pahar cu apa sau doar iti clatesti gura pentru cateva minute incurajezi productia de saliva, agentul tau natural de curatare ce dizolva substantele urat mirositoare.
10. Mesteca guma fara zahar
Guna de mestecat te ajuta sa elimini excesul de alimente si celule moarte de pe dinti, gingii si limba, eliberand totodata si arome de mentol ce acopera mirosul neplacut.
Sursa foto: perfecte.md