Controlului de sine i se spune in multe feluri: determinare, disciplina, vointa. Acesta te ajuta sa depasesti momentele de slabiciune in care te simti tentat sa calci stramb. Este o calitate pe care ar trebui sa o exersezi de-a lungul intregii vieti, pentru ca rezultatul merita cu adevarat!
Cu toate acestea, este important ca atunci cand iti propui un rezultat maret, sa nu te concentrezi prea mult pe eforturile pe care trebuie sa le faci, insemnand renuntarea la ciocolata atunci cand vrei sa ajungi la un anumit numar de kilograme, ori renuntarea la iesirile cu prietenii atunci cand vrei sa lucrezi la un proiect important.
Cu siguranta ca tentatiile vor exista la tot pasul si drumul va fi presarat cu tot felul de provocari si momente dificile, insa nu trebuie sa cedezi. Cei mai multi dintre noi ar crede ca toate planurile se termina la prima tentatie careia ii dai curs, insa nu este importanta o singura lupta, ci intreg razboiul. Asadar, pregateste-te pentru o lupta psihologica cu tine insuti.
Oamenii in general au tentatia de a se reintoarce la vechile obiceiuri, pentru ca le sunt familiare si se simt confortabil atunci cand le fac. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand esti obosit dupa o zi intreaga de munca si simti nevoia unei rasplate, insa este important sa te concentrezi pe gasirea unor noi rutine care sa te duca mai aproape de obtinerea rezultatului dorit.
Este important sa identifici perioadele sau momentele din zi in care te simti vulnerabil, pentru a sti cum sa le contracarezi. Exista o serie de stari emotionale specifice carora trebuie sa le acorzi atentie.
Adesea este vorba despre starea de agitatie, lipsa rabdarii, dificultati de concentrare sau stare de iritabilitate. Trebuie sa inveti sa manageriezi aceste stari, pentru ca acestea iti pot periclita nu doar planurile pe termen lung, ci si relatia cu cei din jur. Poti deveni agresiv verbal sau chiar fizic, ori mult mai acid in conversatiile pe care le ai. Pentru a evita astfel de situatii, este important sa iti exersezi tehnicile de control. Iata cateva lucruri pe care le poti face:
Nu te lua prea in serios
Atunci cand iei lucrurile prea in serios, tinzi sa ai un comportament extrem. Te poti gandi poate ca vrei sa renunti definitiv la zahar sau sa petreci mai putin timp in fata laptopului. Incearca sa renunti cu placere la aceste obiceiuri, fara a te gandi prea mult la acest plan al tau.
Ocupa-ti timpul cu lucrurile care iti fac placere si incearca sa fii cat mai activ pe parcursul unei zile. In felul acesta, mintea iti va fi ocupata si nu vei mai fi la fel de tentat sa calci stramb.
Evita situatiile tentante
Daca te simti vulnerabil in anumite situatii, incearca sa le eviti cat mai mult. Daca, de exemplu, ti-ai propus sa renunti la alcool, incearca sa iesi in grupuri cu prieteni care prefera si alte tipuri de bautura.
Cand tentatia apare dintr-o data, incearca sa faci ceva ce te-ar putea distrage: vorbeste la telefon, plimba-te, etc. Daca, de exemplu, te uiti la film si simti nevoia sa iei mici gustari, fa in asa fel incat acestea sa fie unele sanatoase.
Incearca sa vizualizezi rezultatul dorit
Atunci cand treci prin momente mai dificile si esti tentat sa renunti, gandeste-te la beneficiul principal al obiectivului pe care l-ai luat. De asemenea, incearca sa iti imaginezi viata in jurul acelui beneficiu, cu toate elementele ei pozitive. Iti va fi mai usor sa continui.