Insa, unele persoane transpira mai mult decat altele datorita hiperactivitatii glandelor sudoripare. Transpiratia excesiva poate fi mostenita genetic insa, in mod frecvent, este cauzata de un dezechilibru hormonal, efort fizic, stres, anxietate, infectii, greutate corporala crescuta, diabet zaharat, boli de inima, abuz de alcool, tulburari nervoase, sarcina sau alte afectiuni medicale.
Astfel, transpiratia excesiva, denumita si hiperhidroza, este o tulburare jenanta si incomoda a organismului, deoarece provoaca un miros specific si urme inestetice pe haine. Frecvent aceasta se manifesta la persoanele ce isi desfasoara activitatea in medii cu temperaturi ridicate, se afla intr-o permanenta stare de stres si agitatie sau manifesta stari de anxietate. De asemenea, sunt persoane ce prezinta hiperhidroza insotita de un miros specific chiar si in momentele de efort fizic minim din cauza actiunii bacteriilor prezente pe piele.
Hiperhidroza poate afecta toate partile corpului, nu doar axilele si picioarele, iar deodorantele folosite mascheaza doar mirosul transpiratiei insa, in cazul unor probleme serioase, nu pot opri aparitia acesteia. Din fericire exista totusi cateva trucuri de care te poti folosi chiar la tine acasa pentru a impiedica aparitia transpiratiei in exces.
Identifica problema
Pentru unele persoane cea mai mare problema cu transpiratia o reprezinta mirosul corpului, in timp ce alte persoane se simt jenate de petele inestetice. Stabileste clar ceea ce te deranjeaza mai mult pentru a putea apoi decide cea mai eficienta metoda de tratare si ia aminte ca utilizarea unui deodorant presupune doar mascarea mirosului natural si nu te scapa efectiv de transpiratie.
Foloseste produsul potrivit pentru tine
In functie de problema ta cu transpiratia si de felul in care acesta se manifesta ai putea avea nevoie de un deodorant normal, un produs hibrid sau cel mai puternic antiperspirant de pe piata ce se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala. In cazul in care ai o problema cu mirosul corpului trebuie sa utilizezi un deodorant pe baza de ingrediente blande si naturale ce mascheaza mirosul. Daca problema ta este legata de petele de transpiratie lasate pe haine incearca sa utilizezi un deodorant cu continut de clorura de aluminiu, acesta tine sub control cantitatea de sudoare produsa in zona axilelor.
De asemenea, retine faptul ca nu este sanatos sa impiedici in proportie de 100% transpiratia deoarece, pe termen lung, organismul moare daca nu elimina saruri si toxine prin piele.
Home made deodorant tratament natural
Poti gasi si in comert deodorante tratament naturale, insa sunt scumpe si nici nu ai garantia produselor folosite. In schimb te sfatuiesc sa incerci una din cele trei retete de mai jos pentru a controla transpiratia din zona axilelor.
1. Amesteca 30 grame bicarbonat de sodiu cu 30 mililitri apa pana cand obtii o pasta omogena, intinde amestecul in zona axilelor si lasa-l sa actioneze pentru 20 de minute, clateste apoi cu apa. Acest tratament se aplica seara inainte de culcare, iar a doua zi poti folosi deodorantul tau obisnuit.
2. Stoarce o lamaie si mixeaza sucul obtinut cu pulpa pasata a unei rosii, aplica amestecul in zona axilelor si talpilor dupa dusul de seara. Pasta obtinuta trebuie lasata sa actioneze timp de 15 minute, iar apoi nu ai voie sa folosesti un alt deodorant timp de 4 ore.
3. Obtine o pasta omogena amestecand o lingurita bicarbonat de sodiu cu cateva picaturi ulei esential de cocos si 3 linguri de apa apoi aplica amestecul in zona axilelor si lasa-l sa actioneze 15-20 de minute pentru a obtine un efect revigorant pentru intreaga zi. Acest amesec se aplica dupa dusul de dimineata, iar zona se curata cu un servetel umed, nu este nevoie sa folosesti un alt deodorant intreaga zi.
Aplica produsele de ingrijire in mod corespunzator
In cazul in care ai folosit pe durata intregii zile un deodorant pentru a te proteja impotriva transpiratiei este absolut obligatoriu sa cureti pielea cu multa apa inainte de culcare, iar a doua zi dimineata poti aplica un alt strat subtire de antiperspirant insa doar dupa un dus rapid. Este foarte important sa nu aplici deodorant pe pielea deja transpirata deoarece nu va avea efect si nu vei face decat sa incarci si mai mult zona.
Dusuri regulate
Pentru a tine sub control transpiratia din zona axilelor ar putea fi necesara o igiena chiar exagerata, ceea ce presupune doua dusuri pe zi sau cel putin spalarea si uscarea zonei respective. De asemenea, pe timpul verii acorda-i corpului timpul necesar intre dusul fierbine de dimineata si purtatul hainelor de birou pentru a se raci si usca evitand transpiratia imediata.
Spala hainele dupa fiecare purtare
Obisnuieste-te sa-ti speli hainele dupa fiecare purtare daca suferi de hiperhidroza deoarece bacteriile ramase pe piele si haine sunt cele care provoaca mirosul neplacut si nu transpiratia in sine. In cazul in care organismul tau transpira in mod excesiv poarta in geanta un tricou sau o camasa de rezerva, mai ales pe durata verii. Alege haine subtiri si care nu se mototolesc deoarece ar putea fi necesar sa le schimbi chiar in mijlocul programului.
Epileaza-te in zona axilelor
Exista posibilitatea ca in urma epilarii sa intensifici cu 10-20% cantitatea de sudoare produsa, insa vei scadea in mod semnificativ intensitatea mirosului deoarece parul retine o cantitate mult mai mare de bacterii.
Schimba dieta
Mirosul transpiratiei poate fi influentat si de produsele alimentare consumate, ceapa si usturoiul provocand un miros sulfuros. Iar in cazul in care te confrunti cu hiperhidroza iti recomand sa mananci in proportie de 70% proteine si fibre.
Fii activa fizic
Exercitiile cardio te ajuta sa elimini atat o cantitate mare de transpiratie cat si kilogramele in plus ce pot accentua hiperhidroza. Timp de o luna incearca sa maresti frecventa antrenamentelor, sa diminuezi cu 10% numarul caloriilor consumate si sa te mentii hidratata pentru a observa efectele benefice asupra siluetei si pentru a diminua cantitatea de sudoare produsa in afara orelor de sport.
Sursa foto: diseasespictures.com