Nu doar ca afecteaza sanatatea psihica intr-o maniera semnificativa, insa activitatea reuseste sa faca acelasi lucru si cu sanatatea fizica. La un anumit nivel, este perfect normal sa fim anxiosi: traim vremuri incerte, comunicam din ce in ce mai complicat, ne preocupa din ce in ce mai mult ce face celalalt, iar toate acestea ies la suprafata sub forma episodului anxios.
Cum se manifesta el? Prin transpiratie abundenta, paloare sau inrosire a fetei, puls marit, voce subtiata. Persoanele anxioase nu experimenteaza aceste stari doar in situatii de expunere directa, precum o prezentare in fata colegilor, etc. Ei au astfel de episoade in majoritatea timpului, fiind la fel de stresati in a se intalni cu cineva si a interactiona direct.
Simptomele pe termen scurt amintite mai devreme, pot fi acompaniate pe termen lung de senzatia de ameteala si chiar lesin. Astfel de stari pot fi experimentate indiferent de varsta.
Exista mai multe tipuri de anxietate, ca de exemplu: anxietatea generalizata (starea anxioasa permanenta, fara un motiv real), anxietatea sociala, stresul post-traumatic, comportamentul obsesiv compulsive (OCD), fobii, atacul de panica. Cum poate afecta anxietatea sanatatea fizica?
Influenta asupra sistemului cardiovascular
Anxietatea cauzeaza aparitia pulsului alert, a palpitatiilor si a durerilor in piept. De asemenea, se poate aduce in discutie hipertensiunea arteriala. Daca ai deja problem cu inima, anxietatea poate genera problem la nivel coronarian, ceea ce inseamna agravarea acestor conditii deja existente.
Influenta asupra sistemului digestive
Este stiut faptul ca stomacul este unul dintre acele organe care reactioneaza rapid la orice inseamna emotie sau traire psihica. Diareea, lipsa apetitului, durerile de stomac, toate acestea apar atunci cand suntem stresati sau nervosi. Sunt cercetari care sustin faptul ca exista o legatura clara intre sindromul intestinului iritabil si problemele legate de anxietate.
Afectearea sistemului imunitar
Frica este una dintre cele mai periculoase stari pentru organism. Acest lucru se intampla din cauza ca organismal va fi mereu in pozitia de lupta sau fugi, incurajand secretia de hormone precum adrenalina.
Daca ai stari permanente de anxietate, organismal nu isi va lua nici o pauza si va continua sa secrete adrenalina in exces, crezand ca aceasta este starea normal a lucrurilor. Pe acest fond, sistemul imunitar devine tot mai precar, vulnerabilizandu-te in fata infectiilor virale si a altor boli frecvente.
Afectarea sistemului respirator
Anxietatea cauzeaza un ritm respirator accelerat, astfel ca daca ai problem preexistente la nivel pulmonary, este posibil ca aceste episoade sa le amplifice. De asemenea, se considera ca anxietatea poate agrava problemele cauzate de astm.