Durerea surda: de ce apare, ce afectiuni poate ascunde si cand sa ceri ajutor

de la 03 Dec. 2024
Durerea surda: de ce apare, ce afectiuni poate ascunde si cand sa ceri ajutor Durerea este un simptom des intalnit, dar atunci cand devine „surda” – adica persistenta, constanta si de intensitate moderata – poate fi mai greu de inteles. Spre deosebire de durerile acute sau ascutite, durerea surda nu este neaparat coplesitoare, dar poate semnala probleme de sanatate care necesita atentie.
Tags: durere surdade ce apare durerea surda

In acest articol, vom explora cauzele care pot duce la aparitia durerii surde, afectiunile asociate cu aceasta si cand este cazul sa ne adresam unui specialist.

Ce este durerea surda?

Durerea surda se caracterizeaza printr-un disconfort constant, dar nu extrem de intens. De obicei, aceasta este resimtita ca o presiune sau o senzatie de greutate intr-o zona specifica a corpului. Desi nu ne afecteaza drastic activitatile zilnice, poate deveni enervanta pe termen lung si poate semnala o problema mai profunda.

Acest tip de durere poate aparea in diferite zone ale corpului si poate varia ca intensitate. Desi nu este neaparat severa, durerea surda nu trebuie ignorata, mai ales daca devine persistenta.

Care sunt cauzele posibile ale durerii surde?

1. Afectiuni cardiovasculare

Unul dintre cele mai grave motive pentru care apare durerea surda este legat de afectiuni ale inimii. Durerea surda in piept poate semnala un angor (durere toracica cauzata de o scadere temporara a fluxului de sange catre inima) sau chiar un infart miocardic (atac de cord). De regula, aceste dureri sunt resimtite la eforturi fizice, stres emotional sau in cazul unor activitati fizice intense.

Durerea toracica poate fi, de asemenea, un simptom al insuficientei cardiace, in care inima nu mai pompeaza sangele eficient in restul corpului.

2. Afectiuni ale sistemului digestiv

Multe probleme digestive pot provoca dureri surde, mai ales in zona superioara a abdomenului. Exemple de astfel de afectiuni includ:

  • Gastrita sau ulcerul gastric, care pot provoca o senzatie de greutate sau arsura in stomac.
  • Refluxul gastroesofagian (GERD), care poate da o senzatie de durere surda in piept, adesea confundata cu o durere toracica.
  • Colecistita sau calculii biliari (pietrele la vezica biliara) pot cauza o durere surda in partea dreapta a abdomenului, care poate iradia spre umarul drept.

3. Probleme musculo-scheletale

Durerea surda poate fi cauzata si de afectiuni ale muschilor sau articulatiilor. Printre acestea se numara:

  • Fibromialgia, o boala care provoaca dureri musculare cronice si senzatie de oboseala generalizata.
  • Artrita sau spondilita anchilozanta, afectiuni care afecteaza articulatiile si pot cauza dureri surde si rigiditate.
  • Hernia de disc, care poate provoca dureri constante si senzatie de presiune in zona coloanei vertebrale.

4. Afectiuni ale sistemului nervos

Unele tulburari nervoase pot duce la dureri surde. De exemplu, neuropatia (afectiune a nervilor periferici), care apare adesea la persoanele cu diabet (neuropatie diabetica), poate cauza dureri persistente si difuze. De asemenea, alte afectiuni ale sistemului nervos pot determina senzatii de amorteala, furnicaturi si dureri surde in diverse parti ale corpului.

5. Probleme renale

Durerea surda poate fi un semn al unei afectiuni renale, cum ar fi litiaza renala (pietrele la rinichi). De obicei, aceasta durere este localizata in zona lombara si poate varia ca intensitate, avand un caracter intermitent, dar poate deveni mai intensa pe masura ce pietrele se deplaseaza prin tractul urinar.

6. Afectiuni pulmonare

Unele afectiuni ale plamanilor, cum ar fi pneumonia sau pleurita (inflamatia membranei care inconjoara plamanii), pot provoca dureri surde in piept. De asemenea, durerea toracica surda ar putea semnala o embolie pulmonara, o urgenta medicala grava cauzata de blocarea unei artere pulmonare de catre un cheag de sange.

Cand este necesar un consult medical?

Desi durerea surda nu este intotdeauna grava, este important sa fim atenti la semnele care sugereaza o problema serioasa. Iata cateva situatii in care trebuie sa ceri ajutorul unui medic:

  • Durere persistenta: Daca durerea nu dispare dupa cateva zile sau devine tot mai intensa, este recomandat sa te adresezi unui specialist.
  • Durerea asociata cu alte simptome: Daca durerea este insotita de dificultati de respiratie, transpiratie excesiva, greata, ameteli, febra sau umflaturi la nivelul membrelor, acestea pot semnala o afectiune grava care necesita interventie rapida.
  • Durerea toracica: Durerea surda in piept care persista sau care se agraveaza la efort trebuie investigata pentru a exclude afectiuni cardiace, cum ar fi un atac de cord.
  • Durerea abdominala: Durerea abdominala care dureaza mult timp, insotita de simptome precum varsaturi, pierderea apetitului sau sange in fecale, poate semnala o problema serioasa la nivelul sistemului digestiv.
  • Modificari ale urinei: Durerea lombara, asociata cu urina rosie, tulbure sau cu dificultati la urinare, poate indica o afectiune renala, precum pietrele la rinichi sau o infectie urinara.

 

Durerea surda poate fi un simptom al unei game largi de afectiuni, unele mai putin grave, dar altele care necesita tratament urgent. Desi acest tip de durere nu este intotdeauna semn de panica, este important sa nu o ignoram, mai ales daca persista sau este insotita de alte semne alarmante. in functie de cauza, un medic specialist poate stabili diagnosticul corect si poate recomanda tratamentul adecvat. Nu amana vizita la medic atunci cand simti ca durerea nu dispare sau daca iti creeaza disconfort semnificativ!


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate
CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016