Ce poti sa bei in timpul antrenamentului
Aproximativ 60% din corpul uman este alcatuit din apa si, atunci cand faci sport, nu vei pierde o cantitate foarte mare.
Potrivit The American College of Sports Medicine, consumul de apa duce la o buna functionare a articulatiilor si a tesuturilor corpului si la reglarea temperaturii corpului.
Dar, unele persoane nu beau suficienta apa, crede Nancy Clark, nutritionista si autoarea unor carti despre sanatate.
Iata cum sa procedezi corect, potrivit Health.com.
- Alege bautura potrivita
Uneori, solutia cea mai simpla este, in acelasi timp, cea mai buna, cel putin cand vine vorba de alegerea unei bauturi pentru antrenament.
"Daca antrenamentul este de nivel mediu, atunci poti bea apa dupa ce termini exercitiile fizice", explica Nancy Clark. Dar, daca antrenamentul este intens si petreci mai mult de trei ore facand exercitii complicate, atunci Clark recomanda sa consumi lapte cu ciocolata. "Are sodiu si calciu, pe care le pierdem atunci cand transpiram. De asemenea, contine carbohidrati pentru energie si proteine benefice organismului".
Daca doresti altceva, poti alege una din bauturile de sport sau apa de cocos.
- Consuma o cantitate potrivita
Nutritionista sustine ca nu trebuie sa consumi o anumita cantitate de apa in timpul exercitiilor fizice, ci recomanda sa bei atunci cand iti este sete.
Totusi, sunt modalitati prin care poti calcula rata de transpiratie, care implica cantarirea inainte si dupa ce alergi, efectuand apoi cateva calcule. Clark spune ca daca pierzi un litru de sudoare intr-o ora, ar trebui sa bei aproximativ 0,2L de apa la fiecare 15 minute.
Daca vrei sa sari peste calcule si daca ai tendinta sa transpiri mult, atunci poti consuma intre 0,1L si 0,2L la fiecare 15-20 de minute in timpul antrenamentului.
- Nu bea prea mult
Este posibil sa bei prea multe lichide, ceea ce nu este un lucru chiar neobisnuit. Atletii care beau multe lichide in timpul maratoanelor si a triatlonurilor, dar nu suficient sodiu, se supun riscului de a dezvolta o afectiune care le poate pune viata in pericol - hiponatremie. Simptomele acesteia includ balonare, greata, confuzie, dezorientare si convulsii.
Dar, intr-adevar, hidratarea in exces este rar intalnita, concluzioneaza Clark, caci, in general, oamenii nu beau suficiente lichide.
Sursa foto: pexels.com