Ce reprezinta cuprul?
Cuprul este un microelement care se gaseste in cantitate mica in organismul uman. Acesta exista in doua forme: Cu 1+ si Cu 2+, iar cantitatea cea mai mare de cupru se gaseste sub forma Cu 2+.
Cuprul reprezinta un mineral esential in regimul alimentar si este absorbit prin intentin inainte de a fi transferat in ficat. El are stransa legatura cu functionarea corespunzatoare a sistemului imunitar, cresterea osoasa, asigurarea echilibrului hormonal in organism, sprijinirea sanatatii inimii si reducerea riscului de aparitie a diabetului. Din fericire, exista multe alimente bogate in cupru, care te pot ajuta sa iti asiguri un nivel stabil de cupru.
Alimente bogate in cupru
Cele mai bune alimente bogate in cupru includ: migdale, seminte de floarea-soarelui, sparanghel, ciocolata neagra, seminte de susan si branza de capra.
1) Linte
O cana de linte furnizeaza 25% din necesarul zilnic, aproximativ 0,5 miligrame.
2) Migdale
Doar ¼ cana de migdale ofera 20% din necesarul zilnic de cupru - aproximativ 0,4 miligrame.
3) Seminte de floarea-soarelui
¼ cana de seminte de floarea-soarelui contine aproximativ 30% din necesarul zilnic de cupru.
4) Ciocolata neagra
Un singur cub de ciocolata neagra echivaleaza cu aproximativ 45% din necesarul zilnic de cupru.
5) Branza de capra
28 grame de branza de capra ofera aproximativ 10% din necesarul zilnic de cupru.
6) Seminte de susan
¼ cana din aceste seminte contine apoximativ 73% din necesarul zilnic de cupru.
7) Caise uscate
O ceasca de caise uscate are circa 0,7 miligrame de cupru, putin peste 1/3 din ceea ce ai nevoie in fiecare zi.
8) Sparanghel
O cana de sparanghel gatit contine aproximativ 0,25 miligrame de cupru.
9) Ciuperci
O cana de ciuperci aduce circa 20% din necesarul zilnic de cupru.
Sursa foto: pexels.com