Semintele de chia pot fi introduse cu usurinta in meniul zilnic si sunt foarte sanatoase. Acestea contin fibre (30%), proteine (21%), antioxidanti (cu 30% mai multi decat afinele), vitamine (C, B1,2,3), minerale (Fe, Mg, K, P, Mn, zn) si acizi grasi esentiali (32%, din care 60% acid alfa linoleic, adica un acid gras omega-3, omega-6 aflat in raportul optim de 1:3 cu omega-3).
Beneficiile pe care consumul zilnic de seminte de chia le aduce intregului tau organism:
1. reduce riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare, a anumitor forme de cancer sau a artritei;
2. genereaza un puternic efect antiinflamator;
3 ajuta la fluidizarea sangelui prin ameliorarea nivelului de colesterol si a trigliceridelor;
4. faciliteaza scaderea tensiunii;
5. stimuleaza digestia;
6. are rol important in cresterea si dezvoltarea normala a organismului si mai ales in functionarea sanatoasa a creierului (imbunatatirea memoriei,
atentiei, randamentului mental), datorita aportului de acizi grasi esentiali;
7. amelioreaza bolile de piele, durerile articulare si functia autoimunitara
8. contribuie la aportul zilnic de proteina sanatoasa;
9. te ajuta sa slabesti;
10. asigura control asupra poftei de mâncare;
11. contribuie la sanatatea oaselor prin aportul de minerale;
12. previne osteoporoza;
13. mentine glicemia in limite normale;
14. amelioreaza diabetul;
15. confera energie.
Inainte de a introduce in dieta ta semintele de chia, intreaba-ti medicul! Daca esti alergic la semintele de susan sau de mustar, s-ar putea sa fii alergic si la chia!