Educatia copiilor este foarte importanta si trebuie sa inceapa inca de la varste fragede. Ne place ca cei mici sa stie sa citeasca si sa scrie cat mai repede si sa isi etaleze cunostintele de cate ori au ocazia.
Facem toate eforturile pentru a ii invata sa aiba incredere in propria persoana si ne dorim sa fie curajosi si sa isi impuna punctul de vedere in fata altora. De prea putine ori insa ii invatam sa aiba grija sa nu raneasca sau ofenseze un alt copil.
De cate ori ai vorbit cu copilul tau despre discriminarea rromilor? Dar a persoanelor de alta orientare sexuala? Cum se comporta copilul tau atunci cand are in preajma o persoana de culoare sau asiatica?
Copiii au tendinta sa fie uneori malitiosi, imprumutand foarte repede comportamentul grupului. Imita mai usor exemplele negative decat pe cele pozitive, iar acest lucru poate sa ofenseze copiii si uneori chiar adultii. In unele cazuri, parintii evita sau omit sa abordeze aceasta tema chiar si la varsta adulta.
De ce ne temem asa de tare si ce poti face pentru a iti educa copilul cat mai frumos? Iata ateva idei:
Chestioneaza-ti propria atitudine fata de subiect
Inainte de a aborda acest subiect cu copilul tau, este important sa te gandesti cum anume te pozitionezi tu insuti. In general, se pleaca de la premisa ca stii despre ce vorbesti si iti educi copilul in ideea non-discriminarii.
In alte situatii, chiar familia ta poate fi supusa atacurilor discriminatorii. Gandeste ambele variante si abordeaza subiectul cat mai serios si relaxat in acelasi timp.
Nu iti fie frica sa abordezi subiectul
Teama de a aborda subiectul nu va face ca problema in sine sa dispara sau sa fie evitata la nesfarsit. In viata copilului tau pot aparea tot felul de situatii, iar el trebuie sa fie pregatit sa reactioneze cat mai bine.
Nu iti fie teama ca ar putea avea reactii nedorite. In general, ca si in cazul adultilor, copiii se tem de ceea ce nu cunosc, asadar, fii increzator ca faci ceea ce trebuie.
Gaseste momentul potrivit
Nu trebuie sa fortezi nota si sa incerci un exercitiu de imaginatie cu cel mic, insa de fiecare data cand este pus in fata unei situatii de discriminare, trebuie sa intervii si sa ii explici ce se intampla si de ce.
Ajuta-l sa inteleaga cum functioneaza stereotipurile
In general, oamenii actioneaza pe baza stereotipurilor, iar cel mic trebuie sa invete cum functioneaza acestea si ca, in general, adultii si copiii discrimineaza atunci cand se simt in pericol sau cand nu au suficiente informatii. Nu te teme sa vorbesti despre rasa, sex, gen sau orientare sexuala.
Adapteaza mesajul pentru a il intelege
Orice subiect este perfect abordabil daca ai grija sa adaptezi mesajul pentru categoria de varsta respectiva. Incearca sa oferi cat mai multe exemple de situatii de discriminare, pentru ca acestea functioneaza cel mai bine in cazul copiilor.
Fii un exemplu pozitiv
Copiii imita adesea comportamentul adultilor, indiferent de informatia pe care le-o oferi. Daca ceea ce spui nu este sustinut de un comportament exemplar, atunci totul este sortit esecului. Fii un exemplu pentru copilul tau, iar el te va urma!