Violenta de orice fel reprezinta o forma de abuz pe care unii dintre noi o exercita la un moment dat. Daca violenta fizica poate fi usor controlabila de catre un anumit segment de populatie care are in spate un set de principii si reguli de viata sanatoase si bine stabilite, violenta verbala pare sa fie pe buzele tuturor, la un moment dat.
Un om violent verbal nu se foloseste doar de injuraturi, ci poate exercita un tip de comportament agresiv din punct de vedere emotional, cunoscand bine mecanismele de functionare ale celeilalte persoane. In unele cazuri, pentru persoana agresata poate fi greu de identificat un astfel de comportament toxic.
In alte cazuri, este dificil de realizat acest lucru inclusiv de catre persoana care agreseaza. Daca in copilarie, ai crescut cu parinti care ti-au vorbit respectuos, nu au ridicat tonul vocii decat rareori si atunci si-au cerut scuze, ori au avut o relatie bazata pe respect reciproc, atunci probabil ca iti este usor sa identifici un astfel de comportament abuziv.
Daca insa pe durata intregii copilarii, nervii si neajunsurile zilnice se rasfrangeau asupra ta, fiind obisnuit cu un ton al vocii rastit sau ridicat, cu siguranta ca iti va fi greu sa identifici la varsta adulta acest comportament drept abuziv. El a reprezentat atatia ani realitatea ta, iar atunci cand nu poti face comparatie, e dificil sa stii de fapt cum ar trebui sa fie. In alte cazuri, chiar daca recunosti ca adult aceste mecanisme, inconstient vei fi tentat sa iti alegi parteneri de viata sau relatii care sa curga in aceeasi directie. Ce forma iau abuzurile verbale?
Glume de prost gust
Este una dintre cele mai comune tactici folosite de catre cei care agreseaza verbal si este menita sa creeze confuzie in mintea victimei. Genul acesta de agresiune este intalnita adesea si se bazeaza in general pe stereotipuri si discriminare, insa poate lua forme variate.
Critica
Daca cineva iti spune ca orice faci este gresit, atunci esti abuzat verbal. Abuzul verbal are de fiecare data in spate un abuz emotional care da greutate limbajului pe care il folosesc agresorii. A critica in repetate randuri o persoana pentru felul in care arata, pentru felul in care gandeste sau pentru ceva ce a facut la un moment dat, este adesea o forma de abuz.
Folosirea frecventa a unor apelative
Gandeste-te la copilarie si la felul in care relationeaza copiii. Acestia se folosesc adesea de apelative sau porecle pe care ti le amintesti multa vreme de-a lungul vietii de adult. Cel mai adesea, ele sunt peiorative si reliefeaza un defect, o imperfectiune, etc. Impactul lor asupra sanatatii emotionale poate fi cu adevarat semnificativ in unele cazuri, motiv pentru care copilaria este o perioada in care acest gen de abuzuri impacteaza in mod decisiv dezvoltarea adultului.
Atitudinea pasiv-agresiva
Este acea atitudine care apare pe fondul corectitudinii politice. Este adesea intalnita la locul de munca, acolo unde relatia dintre colegi este cel putin intr-o prima faza una ai putin personala. Poate ca nu zicem lucrurile sincer, pe fata, ci alegem sa ne pastram in aparenta calmul si sa avem aceasta atitudine care, de fapt, este mult mai daunatoare.