Incerci de atata vreme sa slabesti si in sfarsit, dupa incercari esuate, ai reusit sa pierzi suficient de multe kilograme incat sa fii motivat sa mergi inainte. Pierderea in greutate este o decizie importanta, necesita multa motivatie si tarie psihica, insa de cele mai multe ori, ea este o decizie buna, mai ales atunci cand are la baza o recomandare medicala.
Obezitatea reprezinta un factor de risc in aparitia unor boli precum diabetul zaharat, boli cardiovasculare, afectiuni ale oaselor sau afectiuni musculare si chiar depresie, pe fondul deteriorarii imaginii de sine.
Pentru ca toate aceste beneficii sa nu fie totusi insotite de elemente negative, este important ca procesul de slabire sa fie unul controlat si sa se desfasoare treptat. In caz contrar, pot aparea o serie de probleme de sanatate, atat fizica cat si emotionala, care sa poata fi cu greu gestionate. Iata cateva dintre ele:
Resimti periodic senzatia de frig
Persoanele care slabesc un numar semnificativ de kilograme (pana la chiar 100 de kilograme pierdute), vor resimti o serie de schimbari in organism, printre care si senzatia permanenta de frig. Este normal ca atunci cand slabesti un numar atat de mare de kilograme, sa te simti vulnerabil si slabit, pentru ca tesutul adipos acumulat reusea sa aiba rol de protectie termica. In absenta unei bune parti a acestuia, intervine senzatia de frig.
Daca insa aceasta este acompaniata de stranut, tuse, curgerea nasului, etc, este importat sa faci niste analize pentru a te asigura ca te hranesti corespunzator si ca nu suferi de anemie. Pierderea in greutate, desi benefica, iti poate afecta imunitatea, astfel ca dieta variata devine esentiala.
Apar dezechilibrele hormonale
Greutatea este in legatura directa cu cantitatea de hormoni produsa de organism. Multor femei li se intampla sa aiba perioade intregi de pauza menstruala in urma unor scaderi bruste in greutate. In alte situatii, menstra eliminata poate fi mai abundenta ori mai redusa, ori de o consistenta diferita.
Pielea va avea nevoie de mai multa ingrijire
Persoanele care slabesc pana la cateva zeci de kilograme, vor ramane cu un surplus de piele oarecum inestetic, adesea fiind nevoie de operatii estetice pentru eliminarea acestuia. La nivel emotional, aceasta este o etapa importanta si poate genera dezechilibre severe, mai ales prin prisma faptului ca imaginea astfel capatata nu corespunde proiectiilor mentale facute anterior.
Poti resimti o stare de nervozitate
Nu este un secret faptul ca atunci cand esti supraponderal, lumea te trateaza diferit, ajungandu-se pana la discriminare. In cel mai rau caz, vei fi agresat fizic sau emotional, iar in cel mai bun, vei fi ignorat. In egala masura, pierderea in greutate poate parea inca si mai brusca in ochii celorlalti, iar cei de langa tine vor avea nevoie de timp pentru a se obisnui cu noua ta infatisare.
Chiar daca in definitiv, faptul ca ai slabit este un lucru bun, in practica, se poate intampla sa fii martorul unor reactii pe care nu ti le doresti si care iti pot influenta imaginea de sine. De aceea este important ca atunci cand iei decizia de a slabi, sa stii sigur de ce faci asta si sa iti fie clar ca o faci pentru tine, nu pentru a ii impresiona sau multumi pe cei din jur.