Cu precadere daca esti femeie, privitul in oglinda este rareori o experienta placuta. Spre deosebire de barbati, femeile sunt mult mai preocupate de felul in care arata, motiv pentru care, oricat de bine ar arata, se afla in permanenta in crearea unei imagini mai bune.
Specialistii noteaza faptul ca, in general, femeile au o stima de sine mai scazuta decat a barbatilor, insa in ceea ce priveste imaginea de sine, diferentele sunt mult mai mari. Ai putea crede ca femeile slabe sau care au o greutate potrivita staturii lor, nu au astfel de probleme, insa, perceptia asupra propriului corp se poate schimba radical in perioade scurte de timp, la gandul ca mereu este loc de imbunatatiri.
Daca pentru femei numarul de kilograme reprezinta o problema, infatisarea si complexele cauzate de caracteristicile diferitelor parti ale corpului sunt specifice ambelor sexe.
Nemultumirea permanenta nu face decat sa genereze o stima de sine foarte scazuta, putand genera chiar depresie daca situatia nu este gestionata corespunzator. Problemele apar din cauza faptului ca imaginea de sine este in legatura directa cu nivelul stimei de sine. Normele sociale si felul in care suntem perceputi de cei din jur, joaca de asemenea un rol important.
Pentru a nu trai toata viata intr-o astfel de lupta continua cu propriul corp si cu propria minte, este important sa constientizezi situatia in care ai ajuns si felul in care te afecteaza aceasta la nivel personal si in relatiile cu ceilalti. Iata ce poti face pentru a interveni eficient:
Gandeste-te ce genereaza imaginea proasta pe care o ai despre corpul tau
Uneori poate fi vorba despre o trauma care genereaza o nefericire profunda in privinta propriului corp, precum abuzul sexual, urme fizice ale abuzului in familie sau a oricarei alte agresiuni fizice sau psihice.
De asemenea, media influenteaza intr-o maniera importanta perceptia asupra propriului corp, prin compararea cu modelele propuse drept etalon. Tot media influenteaza si felul in care ii percepem pe ceilalti si in egala masura, felul in care reactionam in prezenta acestora.
Pot aparea astfel cazuri de discriminare si hartuire fizica si psihica, cu impact major asupra imaginii de sine si asupra propriului corp in general. Accidentele care se soldeaza cu urme evidente asupra diferitelor parti ale corpului pot fi o influenta negativa.
In alta cazuri, poate sa nu fie vorba despre nici o situatie amintita mai sus, si totusi sa existe o problema majora legata de imaginea de sine. Gandindu-te la toate aceste aspecte, vei putea analiza si apoi schimba situatia.
Concentreaza-te pe aspectele pozitive ale corpului tau
Atunci cand te concentrezi pe aspectele placute ale corpului, ti le poti pune in valoare mai usor. Aprecierile celorlalti iti vor da o stare de bine daca inveti intai sa te apreciezi tu pe tine. Uita-te in oglinda periodic si identifica ceea ce iti place la ce vezi: forma fetei, forma ochilor, culoarea lor, parul, etc.
Gandeste-te la cat de diferite pot fi corpurile oamenilor
De cate ori nu ti s-a intamplat sa iti doresti sa arati la fel de bine ca o anumita persoana? Ai slabit pentru a realiza acest lucru, ai incercat sa arati cat mai aproape de modelul tau si totusi nu esti ok cu ceea ce vezi. Realizeaza de ce se intampla lucrul acesta. Fiecare om are o constitutie aparte, indiferent de numarul de kilograme purtat.
De asemenea, nu doar fizicul face ca o persoana sa fie atractiva, ci si naturaletea sa si felul personalitatii sale. Practic, in general ne plac oamenii care se simt bine in propriul corp. Incearca sa faci si tu lucrul acesta si renunta la masurile drastice la care te supui.
Adopta un stil de viata sanatos
Sportul ajuta la eliberarea hormonilor fericirii si contribuie la imbunatatirea stimei de sine, dar si a imaginii, atunci cand este practicat in mod constant. Numai simplul fapt ca faci ceva pentru tine, iti poate da o stare de bine care sa te ajute sa iti faci o rutina din aceasta activitate.
Nu exagera insa, pentru a nu cadea in extrema cealalta. Efortul trebuie sa fie progresiv, pe masura ce creste capacitatea de a face exercitii fizice intense. Totul este un proces de durata de care trebuie sa te bucuri pentru ca rezultatele sa fie cele dorite.
Alimentatia este de asemenea importanta. Incearca sa ai o dieta bogata in fructe si legume si sa eviti alimentele procesate, zaharul si bauturile carbogazoase. In felul acesta vei avea un tonus mai bun si, implicit, un psihic pozitiv.
Nu trebuie sa te privezi de somn. Odihneste-te cat mai bine, adica ai grija sa dormi 7-9 ore pe noapte, si asigura-te ca somnul nu iti este intrerupt sau bruiat de zgomotul de fundal. Pentru a fi sanatos, organismul trebuie sa aiba ragazul de a se reface.