Cand stii ca devii dependent de sport?

de la 12 Iun. 2016 Exclusiv
Cand stii ca devii dependent de sport? Activitatea fizica moderata aduce beneficii majore organismului si contribuie la cresterea increderii in propria persoana. In exces, aceasta poate avea efecte nedorite asupra starii de sanatate in plan fizic si mai ales, psihic.
Tags: sportdependentaexercitiu fizicalimentatie dezechilibrataimagine de sine

Probabil auzi zilnic, peste tot in jurul tau, despre prieteni sau cunostinte care merg la sala, alearga in parc si implicit la cat mai multe maratoane, in oras, in tara si chiar in afara granitelor.

Sunt oameni care, indiferent de cat de incarcat le este programul intr-o anumita zi, vor prefera sa renunte la alte activitati doar ca sa isi poata onora sedinta la sala sau alergarea in parc.

Cand se intampla sa va intalniti in oras, prefera un smoothie sau apa plata, ceea ce face ca berea sau sucul pe care il ai in fata sa te faca sa te simti prost pentru alegerea facuta.

Probabil te-ai intrebat ce este in neregula cu tine si poate chiar te-ai mustrat gandindu-te cat de multe fac altii pentru sanatatea lor, si cat de putine faci tu.

Ei bine, pentru o mare parte dintre acestia, un astfel de stil de viata le aduce satisfactii pe mai multe planuri, cu precadere in cel social. Sunt persoane care reusesc sa ajunga la o conditie fizica optima si, implicit, la o imagine demna de remarcat de catre ceilalti.

Lucrurile nu stau la fel pentru toata lumea, si in spatele fiecarei decizii de a face sport in mod constant, se afla o nevoie mai mare sau mai mica.

Aceasta nevoie este de multe ori pierderea in greutate, insa poate avea legatura si cu lipsa afectiunii in viata de cuplu, sau a sensului vietii, ori cu incercarea de a depasi un moment traumatizant, fie ca este vorba despre un divort sau pierderea unei persoane dragi.

Din aceasta cauza, bariera dintre un obicei sanatos si unul toxic este foarte usor de trecut.

Probabil fiecare dintre persoanele care fac exercitii fizice in mod constant, fara a fi sportivi de performanta, s-a aflat la un moment dat in fata steagului rosu care semnalizeaza faptul ca ceea ce se dovedea a fi util, incepe sa devina o corvoada. In anumite cazuri, nu se reuseste mentinerea unui echilibru si apare dependenta.

In cazul barbatilor, riscul este declansat de nevoia de a acumula cat mai multa masa musculara intr-un timp foarte scurt.

In cazul femeilor, riscurile de a dezvolta o dependenta sunt chiar mai mari, implicand frica de ingrasare in caz de abatere de la program, aceasta dependenta fiind deseori asociata cu instabilitatea emotionala si probleme de alimentatie.

In cazul in care decizi sa faci exercitii fizice dupa un program prestabilit, indiferent de motivul pe care il ai, incearca sa fii echilibrat in tot ceea ce faci.

Orice lucru bun, indiferent cat de necesar poate parea initial, devine toxic atunci cand este in exces. Un alt lucru esential este sa inveti sa iti asculti corpul si sa actionezi conform semnalelor pe care ti le ofera, atunci cand incepe sa fie prea mult.

Iata cateva dintre semnele ca te indrepti in directia gresita:

Esti adesea bolnav sau te simti deprimat

Este stiut faptul ca exercitiul fizic combate depresia si ajuta la eliberarea endorfinelor si a serotoninei. Insa, prea mult antrenament poate functiona exact invers, astfel ca, atunci cand nu poti sa lucrezi, din diferite motive, devii nervos.

Mai mult, se poate intampla chiar sa dezvolti o frica de a te lasa de sport, iar atunci cand trece o zi fara a practica, sa resimti o stare de panica majora. Vei intra astfel intr-un cerc vicios care va conduce catre o degradare a starii generale si la o indepartare de scopul initial al activitatii tale.

Primul impuls va fi acela de a recupera la sedinta urmatoare, ceea ce va produce slabirea organismului si vulnerabilizarea sa in fata bolilor. In cazul femeilor, in urma efortului intens sustinut, poate aparea chiar amenoreeea, sau lipsa menstruatiei, cu efecte negative asupra sanatatii pe termen lung.

Exercitiul fizic devine o forma de a scapa de problemele cotidiene

Pentru a nu deveni o activitate vicioasa, trebuie ca aceasta sa fie moderata. Daca incerci sa te afunzi in sport, in fiecare zi mai mult, doar pentru ca in felul asta ai impresia ca iesi din realitatea ta sociala, atunci te indrepti intr-o directie gresita.

Sportul are darul de a ne ajuta sa ne relaxam si de a ne da o forta mentala si fizica deosebita care sa ne fie de folos pe parcursul unei zile, insa nu ne poate rezolva problemele. Din contra, le poate genera daca este in exces.

Renunti la viata ta sociala in favoarea orelor la sala

Faptul ca incerci sa fugi dintr-o relatie de cuplu cu probleme, sau ca alegi de fiecare data orele la sala in detrimentul unei intalniri cu prietenii, reprezinta semnale de alarma.

Sportul ar trebui sa completeze o zi in care satisfactia si implinirea vin din activitati cat mai variate.

Nu vei fi mai fericit daca mintea ta va incepe sa-si stabileasca in permanenta obiective pe termen lung, uitand astfel sa te bucuri de rezultatele fiecarei zile.

Te antrenezi ca un sportiv de performanta, chiar daca nu esti unul

Felul in care percepem lucrurile construieste de fapt realitatea din jurul nostru, nu lucrurile in sine. Faptul ca vei avea un tonus din ce in ce mai bun si vei arata din ce in ce mai bine, asemenea atletilor de performanta, nu inseamna ca esti, de fapt, unul.

Un sportiv de performanta este platit pentru ceea ce face, motiv pentru care isi asuma o serie de riscuri pe care le implica activitatea intensa. Sportivii de performanta pierd pe parcurs din pasiunea care i-a indemnat la un moment dat sa fie acolo.

Invata sa mentii pasiunea si bucura-te de beneficiile de a face sport din placere.

Fericirea ta consta exclusiv in felul in care arati

Atunci cand incepi sa te antrenezi prea mult, felul in care arati devine singurul lucru care te defineste. In incercarea de a iti modela corpul, este important sa iti stabilesti obiective realizabile.

Trebuie sa accepti faptul ca organismul tau are niste limite si functioneaza la cote maxime in anumiti parametri, in conditii normale de efort. Tot ceea ce reprezinta un stres prea mare pentru organismul tau, este nesustenabil.

Incearca sa mentii un echilibru si sa acorzi atentie si modului in care esti perceput de ceilalti prin prisma personalitatii si a caracterului tau, nu doar a imaginii tale fizice.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016