Atunci cand ne simtim singuri, ne uitam dupa prieteni in cele mai neasteptate locuri. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii, care considera ca persoanele care se simt deconectate de la viata sociala sunt mai predispuse la a dezvolta tot felul de probleme de raportare la ceilalti.
Persoanele care se simt singure dezvolta mai multe probleme de sanatate fizica si mentala. Toate acestea sunt explicabile, avand in vedere ca omul este o fiinta sociala, isi manifesta superioritatea prin puterea grupului sau a comunitatii si are nevoie sa daruiasca si sa primeasca afectiune pentru a functiona la capacitate optima. Cum te afecteaza negativ singuratatea?
Singuratatea genereaza depresie
Cu cat te simti mai singur, cu atat este mai probabil sa apara la un moment dat tot felul de simptome de depresie, potrivit cercetatorilor Universitatii din Chicago. In perioadele lungi de singuratate, hormonii asociati stresului, asa cum este cortizolul, devin activi, ceea ce poate genera o depresie.
Concret, pentru depresia moderata, interactiunea sociala este indicata in vederea ameliorarii simptomelor chiar mai mult decat antidepresivele. Poate ca nu treci prin cea mai buna perioada a vietii tale si nu iti doresti sa vezi pe nimeni.
Cu toate acestea, intotdeauna a ajutat sa vorbesti cu cineva despre ceea ce te framanta. Este principiul dupa care se ghideaza cabinetele de psihoterapie. Poate ca iti este jena sa vorbesti cu cei cunoscuti despre situatia ta, de aceea exista tot timpul la indemana aceasta varianta de a te confesa necunoscutilor.
Iti vine greu sa iti porti de grija
Cercetarile demonstreaza faptul ca oamenii mananca mai putin sanatos atunci cand nu sunt inconjurati de alte persoane. De asemenea, persoanele singure sunt mai predispuse la a fi inactive din punct de vedere fizic, potrivit unui studiu din 2009.
Sistemul tau imunitar poate avea de suferit
Singuratatea nu este nici pe departe un prieten al sistemului imunitar, potrivit cercetatorilor universitatii din Ohio. Oamenii singuri sunt mai predispusi inflamatiilor de orice fel ca raspuns la stres, spre deosebire de persoanele care au o viata sociala activa si prefera sa se inconjoare de multa lume. Inflamatia este in legatura cu o serie de afectiuni importante precum bolile de inima, diabetul de tip doi, artrita sau boala Alzheimer.
Ai o imagine de sine tot mai proasta
Este normal ca pe masura ce inaintezi in viata singur, sa iti pui tot felul de intrebari despre tine insuti si implicit despre capacitatile tale. Increderea de sine scade tot mai mult si ajungi sa nu mai dai doi bani pe tine, ca persoana. Este un cerc vicios. Facand asta, vei cadea in depresie, vei dezvolta o serie de afectiuni pe fondul suferintei emotionale, si nu vei mai reusi sa te redresezi decat in timp, sau cerand ajutorul de specialitate.
Pentru ca toate acestea sa nu se intample, este important sa incerci sa cunosti oamenii, sa interactionezi cu ei cat mai de si si sa eviti deliberat sa pici in capcana depresiei. Forteaza-te sa iesi din casa daca simti ca iti va fi mai rau si ia in calcul faptul ca doar tu esti cel care poate schimba situatia intr-una favorabila.