Este ok sa nu iti doresti sa iesi din casa in week-end, chiar daca a venit vremea buna si primesti invitatii din toate partile de a iesi in oras. Tuturor ni se intampla sa nu avem chef sau pur si simplu sa trecem printr-o perioada in care preferam sa fim singuri. Oricine are nevoie de astfel de momente cu el insusi, asa ca nu ar trebui sa te ingrijoreze daca mai ai astfel de stari.
Nu este insa in regula atunci cand refuzi sistematic orice iesire in oras, pentru ca probabil, este vorba despre o problema pe care o ai si pe care ai face bine sa nu o ignori, ci sa incerci sa iei masuri. Izolarea, lipsa socializarii pe termen lung poate avea efecte negative asupra dezvoltarii, pe toate planurile. Iata cateva dintre efectele ei:
Stima de sine scazuta
Stima de sine scazuta apare pe fondul suferintei psihice si al izolarii. Evitarea contactului social te determina sa renunti implicit la o serie de norme sociale, astfel ca, dupa caz, ori mananci din ce in ce mai putin, ori acumulezi kilograme.
O imagine de sine proasta nu va face decat sa te determine sa te izolezi pentru si mai mult timp. Mai mult, socializarea este un exercitiu in sine, astfel ca lipsa acesteia pe perioade lungi de timp se simte in felul in care relationezi ulterior cu ceilalti.
Aparitia depresiei
Depresia este o consecinta fireasca atunci cand sunt indeplinite toate conditiile pentru ca ea sa se declanseze. Poate fi o depresie usoara, daca reusesti sa iesi rapid din acest cerc vicios, sau una severa, daca lucrurile continua in directia gresita.
Specialistii sustin ca depresia apare atunci cand, pe parcursul unei zile, nu exista nici o modalitate de socializare, fie ca este vorba despre o intalnire, despre vorbitul la telefon, participarea la un curs, etc.
Scaderea nivelului de empatie
Empatia se dezvolta in stransa relatie cu apropierea de ceilalti si conectarea emotionala cu acestia. Atunci cand eviti deliberat orice contact si petreci cel mai mult timp singur, iti pierzi aceasta abilitate de a ii intelege pe ceilalti si de a te conecta cu adevarat la o realitate comuna. Iti va fi mai greu sa te atasezi de cineva, sa te implici emotional, indiferent de nivelul la care alegi sa faci acest lucru.
Aparitia suferintelor fizice
Pe langa suferinta emotionala si dezechilibrul energetic pe care il provoaca lipsa socializarii, aceasta genereaza si o suferinta fizica. Pot aparea inflamatii in anumite zone ale corpului, fie ca este vorba de sistemul digestiv sau cel urinar, de exemplu. In unele cazuri, doar vindecarea emotionala poate conduce catre vindecarea acestor afectiuni.
Calitatea vietii este afectata
Per total, calitatea vietii are de suferit atunci cand evitam socializarea. Pe de o parte este vorba despre suferinta fizica si emotionala, iar pe de alta parte este vorba despre reactiile primite din partea celorlalti ca efect al propriului nostru comportament.
Daca ai un handicap social prin incapacitatea de a te face inteles, placut, de a te integra intr-un grup, acest lucru se va vedea prin reactiile pe care le generezi si care, in final, se rasfrang tot asupra ta.
Articole similare
Ultimele articole