Acum parca timpul lipseste cu desavarsire, iar experienta unei discutii fata in fata se intampla mai mult la birou decat intre prieteni sau in familie.
Poate ca cu cativa ani in urma, un astfel de articol ar fi avut mai degraba o serie de indicatii practice despre cum si ce sa spui, ce limbaj non-verbal sa folosesti sau cat de mult conteaza sa te uiti in ochii interlocutorului.
In prezent, aceste mici trucuri sunt importante, insa adevaratele probleme in relationarea cu ceilalti sunt mai complexe si au legatura mai mult cu incapacitatea de a purta o conversatie, decat cu lipsa de informatii care sa ne ajute sa avem o discutie placuta.
De cate ori nu ti s-a intamplat sa te vezi cu cineva pentru prima data si brusc sa ti se para ca ramai fara subiecte? Uneori te streseaza doar gandul de a relationa cu cineva necunoscut.
Care sunt totusi sansele ca doi oameni care se cunosc atat de putin sa epuizeze toate subiectele despre… orice? Foarte mici. Asadar, problemele sunt altele. Mai jos gasesti cateva dintre ele.
Subiectele nu pot fi epuizate. Filtrele sunt cele care te blocheaza.
Este normal ca la o prima intalnire sa faci o impresie buna. Este de asemenea adevarat ca, fie ca iti place, fie ca nu, trebuie sa pari un pic altfel decat esti in mod normal.
Daca la o discutie cu prietenii iti poti permite sa spui tot ce iti sta pe suflet despre neajunsurile vietii, problemele cu banii si tot felul de alte temeri, la o prima intalnire ar fi de preferat sa eviti subiectul, nu de alta, dar fiecare le are pe ale lui.
Tocmai obisnuinta de a vorbi aproape exclusiv despre probleme, este cea care te pune in dificultate atunci cand trebuie sa discuti si despre altceva. Nu este insa cazul sa analizezi prea mult ce zici, ci felul in care o faci. Analizand excesiv, iti pui o serie de filtre care te vor bloca in final si in felul asta vor aparea celebrele momente moarte in care probabil, decizi ca e cazul sa consumi niste alcool.
Nu te gandi la ce cuvinte folosesti, ci la cum sa te simti confortabil cu tine.
Atunci cand te concentrezi prea tare pe discurs, risti sa te blochezi. Cand iti place cineva, incepi sa te simti stingher si sa devii complexat. Poate ca nu iti place vocea ta sau felul in care te exprimi. In orice caz, ideea este ca trebuie sa acorzi atentie interlocutorului si felului in care acesta se simte.
Limbajul sau corporal va spune multe despre felul in care te descurci tu cu discutia. Adesea, cel din fata este oglinda noastra. Daca tu vei fi foarte stresat si nesigur, oricat de degajat ar fi fost celalalt la inceput, iti va prelua starea.
Incearca sa te relaxezi si sa te simti bine. Nu trebuie sa demonstrezi nimic nimanui, ci doar sa te bucuri de prezenta celuilalt.
Nu trebuie sa stii multe lucruri pentru a fi un partener de discutie bun
Nu e musai sa stii foarte multe lucruri despre un anumit subiect. E perfect ok daca aveti pasiuni sau preocupari diferite. Puteti impartasi si afla lucruri interesante unul de la celalalt.
Nu trebuie sa abuzezi de cunostintele tale intr-un anumit domeniu, pentru ca persoana de langa tine isi doreste probabil o companie placuta, nu o intalnire in urma careia sa plece acasa doar cu informatii.
Invata sa asculti
E important sa il asculti pe celalalt. Uneori o poti face lasandu-l pe el sa preia controlul asupra discutiei, alteori poti asculta activ, punand intrebari in asa fel incat sa ajuti conversatia. Fii prezent in moment si gandeste-te la discutie ca la o partida de ping pong. Fiecare isi poate aduce contributia in mod natural.