La fel ca sportul, calatoritul da dependenta celor care au curajul si curiozitatea sa il incerce. Este greu de crezut ca ai iesit din tara de doua trei ori, si ca nu iti mai doresti sa faci asta. Oamenilor le place sa strabata distante, sa vada locuri si oameni noi, sa cunoasca civilizatii deosebite, sa preia identitatea locului pe care il viziteaza si sa o poarte in suflet si gand pentru cat mai mult timp.
Desigur, exista diferente in privinta preferintelor de calatorie, insa nevoia de descoperire si explorare exista aproape mereu. Pe langa faptul ca schimbarile de mediu ne ajuta sa ne relaxam si sa ne incarcam cu energie pozitiva, calatoritul reprezinta si o minunata oportunitate de dezvoltare personala. Iata de ce:
Inveti sa iti construiesti relatii solide
Cineva a spus la un moment dat ca inainte de a da curs unei relatii, trebuie sa iti supui partenerul la testul calatoriei. Aceasta pentru ca a calatori te pune in tot felul de situatii inedite, iar reactiile celuilalt in fata acestor situatii, precum si comunicarea dintre voi doi, sunt esentiale pentru a intelege daca puteti rezista ca si cuplu.
Mai mult de atat, cuplurile care calatoresc impreuna, invata impreuna si acumuleaza experiente comune, lucru atat de important pentru orice relatie.
Gestionezi mai usor schimbarea
Cand calatorim intalnim tot felul de situatii inedite, pentru ca oricat ne-am stradui, nu putem planifica pana la cel mai mic detaliu. Astfel ca de multe ori suntem obligati de imprejurari sa luam decizile cele mai bune in cel mai scurt timp, sau se ne adaptam unor situatii pe care acasa le-am fi considerat de netrecut.
Supunerea la astfel de experiente te ajuta sa iei mai usor decizii si cand te intorci acasa si sa fii mai adaptabil la schimbare, ceea ce nu va face decat sa te ajute, nu pentru cateva zile sau luni, ci pentru intreaga viata.
Dezvolti abilitati noi de comunicare
Nu toata lumea stie sa se descurce intr-o limba de circulatie internationala. Va trebui totusi sa comunici cumva cu localnicii, pentru a putea obtine ce iti doresti.
Vei vedea ca limbajul non-verbal poate functiona la fel de bine si vei descoperi o serie de aspecte surprinzatoare despre oameni si locuri, care probabil ca iti vor bloca prejudecatile pe care le aveai inainte de a incepe sa calatoresti. De asemenea, inveti sa te adaptezi ritualurilor unor culturi, si sa le respecti si apreciezi, in egala masura cu cele care iti sunt familiare.
Renunti la bariere si prejudecati si devii omul universal
Pe masura ce vei calatori mai mult si vei descoperi noi idei, oameni si locuri, vei incepe sa iti insusesti cate putin din fiecare experienta avuta. In felul acesta, iti vei crea o identitate personala puternica, in care crezi cu adevarat si care nu iti este impusa de altcineva. Renunti astfel la stereotipuri, prejudecati si discriminarea bazata pe acestea si incepi sa te simti acasa peste tot.