Daca ai ajuns intr-o functie de conducere si trebuie sa coordonezi echipe de lucru, inseamna ca esti intr-o pozitie care implica un nivel de responsabilitate crescut. Desigur ca iti doresti ca echipa ta sa fie una cu performante notabile si care sa reuseasca sa tina pasul in permanenta cu evolutia pietei.
Nu intotdeauna se intampla asa, insa asta nu inseamna ca trebuie sa dai vina pe echipa ca nu a fost suficient motivata, ci pe tine ca nu ai stiut exact cum sa scoti maximum dintr-o situatie. Pentru un manager, sa stie sa isi motiveze angajatii este esential.
Autoritatea nu se impune prin autoritate, forta fizica ori din pix, ci prin munca sustinuta, atitudine pozitiva inclinata spre angajat, dar mai ales prin exemplul personal. Oamenii tind sa imite si sa aprecieze un lucru dus la bun sfarsit, o reactie potrivita intr-o situatie cheie, etc. Puterea fiecarui manager sta intr-un final in priceperea si capacitatea echipei lui. Cum iti poti motiva echipa sa mentina un ritm bun? Iata cateva idei.
Arata-le aprecierea ta
In lupta acerba de a atinge obiectivele propuse, liderii uita adesea sa isi aprecieze echipa. Este esential sa le arati angajatilor recunostinta ta si sa reusesti sa le rasplatesti increderea si energia depusa asa cum poti mai bine. Oamenii au nevoie sa stie ca eforturile lor nu sunt in zadar.
Asigura o comunicare eficienta
Ca in orice relatie de succes, comunicarea la locul de munca are o importanta deosebita. Nu conteaza cat de des sau cat de mult comunici cu echipa ta, ci cat de bine si eficient o faci, astfel incat taskurile sa fie clar intelese si sa nu existe dubii de nici un fel.
De asemenea, ascultarea activa este la fel de importanta. Nu este important doar sa oferi informatii, ci si sa fii receptiv si atent la ce spun ceilalti. De asemenea, contactul vizual, gesticularea, postura corpului, toate acestea sunt importante atunci cand relationam cu cei din jur si ne dorim ca acestia sa fie cat mai receptivi la ceea ce li se comunica.
Incurajeaza dialogul
S-au dus vremurile in care conducatorii de succes erau sefi si nu lideri. Spre deosebire de sef care isi impune de fiecare data punctul de vedere, liderul incurajeaza comunicarea si isi cunoaste foarte bine angajatii. Acesta va sti intotdeauna cum sa ii puna in valoarea si cum sa obtina maximum din potentialul lor. Leadershipul din prezent se bazeaza in mare masura e incredere, dialog si colaborare.
Nu incuraja discriminarea
Discriminarile pe baza de sex, orientare sexuala, religie, rasa, sunt toate elemente care pot periclita bunull mers al lucrurilor, astfel ca ele nu ar trebui sa apara niciodata intr-o echipa. Daca totusi acest lucru se intampla, este important sa iei atitudine imediat si sa iti asiguri echipa ca conducerea nu tolereaza un astfel de comportament.
Diferentele de orice fel ar trebui sa contribuie la crearea unui grup mai puternic, nu a unuia vulnerabil. Pentru asa insa, trebuie sa ai incredere ca in capacitatea si calitatile fiecaruia si sa ai o atitudine exemplara fata de aceasta problema.