Uneori, insa, din cauza unul stil de viata dezordonat, colecistul incepe sa sufere, iar simptomele sunt dintre cele mai neplacute. Acestea nu pot fi ignorate de catre persoana afectata, ele fiind intense si destul de clar de identificat, astfel ca este greu sa ignori atunci cand ai probleme de acest gen.
Printre cele mai comune simptome se numara sensibilitatea crescuta la mirosuri, senzatia de gust amar, starea de greata si voma, durerile de cap si durere in partea dreapta, chiar sub coaste, care insa poate radia chiar pana in brat. Simptomele nu sunt tot timpul prezente simultan, astfel ca poate fi totusi dificil de pus un diagnostic fara o vizita la medicul enterolog. Ecografia poate fi cea edificatoare in cazul unei suferinte a colecistului.
Ceea ce trebuie sa faci intr-o prima, pana la vizita la medic, este sa iti analizezi stilul de viata si sa apelezi la o serie de remedii naturiste. Daca situatia se imbunatateste, devine destul de clar ca aceasta este problema. Asadar, tine cont de urmatoarele:
Stilul de viata afecteaza colecistul
Stresul si oboseala, noptile dormite sau consumul excesiv de alcool, toate acestea afecteaza organismul in general dar si colecistul. Este important sa ai un stil de viata cat mai echilibrat si sa iti iei pauza de relaxare periodic, astfel incat sa nu dezvolti probleme pe care cu greu le vei putea gestiona apoi.
Ai grija ce mananci
In general cauzele sunt cumulate, astfel ca alaturi de o viata dezechilibrata sau de un nivel de stres ridicat, vine o alimentatie nesanatoasa. Adesea mancam pe fond nervos, ori prea mult, ori prea prost, iar colecistul se va sesiza imediat.
Prajelile si grasimile, alimentele procesate de tip fast-food, semipreparatele, bauturile carbogazoase, mancarea uleioasa si dulciurile, toate acestea fac colecistul sa reactioneze. Incearca sa reduci cantitatea si frecventa daca totusi nu poti sa te tii de parte de ele. Anumite alimente pot provoca asa numitele pietre biliare care sunt dureroase la eliminare. Consuma fructe si legume cat mai multe si hidrateaza-te adecvat.
Pana ajungi la doctor, caci un consult de specialitate se impune, incearca cateva remedii naturiste:
Uleiul de masline
Uleiul de masline este indicat pentru tratarea crizelor de fiere. Trebuie insa sa te asiguri ca este un produs natural. Este indicat sa bei 2 linguri de ulei pe stomacul gol pentru ca efectul sa fie cel de relaxare a cailor biliare.
Consumul de ceaiuri
Ceaiurile de tot felul vin in ameliorarea simptomatologiei dureroase. Ai la indemana ceaiul de sunatoare, bogat in uleiuri volatile. Orice tip de ceai ai alege, trebuie sa consumi zilnic timp de 2 saptamani pentru ca efectele sa fie cele dorite. Rostopasca este de asemenea de ajutor, precum si ceaiul de anghinare, cel de galbenele sau coada soricelului.
Pe piata exista si ceaiuri mixte, care combina mai toate tipurile de plante care vin in ajutorul vezicii biliare. Incearca-le pentru ca nu ai nimic de pierdut. Nu au contraindicatii si te pot ajuta sa depasesti momentul greu.