Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 2 milioane de oameni mor anual in intreaga lume din cauza lipsei activitatii fizice.
In general, se considera ca un regim alimentar sanatos si practicarea de exercitii fizice aerobice timp de 30 de minute zilnic vor contracara efectele cauzate de lipsa de activitate din restul zilei, insa nu este in totalitate adevarat. Pentru a avea un corp sanatos si a ne expune cat mai putin riscurilor, ar trebui sa facem in mod regulat cativa pasi, scopul zilnic fiind de 10.000 de pasi.
Ce riscuri sunt asociate inactivitatii fizice si care sunt efectele sedentarismului?
In 2005, specialistul in obezitate James A. Levine a studiat efectele negative ale stilului de viata sedentar, aratand ca munca de birou, sedintele prelungite si relaxarea zilnica pe canapea ore in sir altereaza starea de bine a organismului.
In randurile urmatoare am detaliat 8 dintre cele mai intalnite consecinte ale stilului de viata sedentar.
1. Persoanele sedentare prezinta un risc ridicat de a dezvolta hipertensiune
Cunoscuta si sub denumirea de tensiune arteriala ridicata, hipertensiunea reprezinta unul din principalii factori de risc in dezvoltarea ulterioara a unor grave probleme medicale, precum accidente vasculare ori boli de rinichi. Tensiunea arteriala arata puterea cu care sangele este impins catre peretii arterelor. Activitatile fizice regulate au rolul de a ajuta inima sa fie mai puternica si sa pompeze sangele mai eficient in tot organismul. In momentul in care nu este nevoie de la fel de mult efort pentru a pompa sangele, presiunea pe artere este mai mica, implicit tensiunea arteriala este mai mica.
2. Inactivitatea fizica creste riscul aparitiei bolilor de inima
Circulatia sangelui in organism este afectata in randul persoanelor sedentare. Dezvoltarea bolilor de inima este, insa, cauzata si de colesterolul ridicat. Fiind activ fizic, poti tine sub control nivelul colesterolului in organism si contribui la cresterea valorii HDL (colesterol bun), ce are rolul de a proteja impotriva bolilor de inima.
3. Sedentarismul creste sansele de instalare a osteoporozei
Absenta activitatii fizice are influenta si asupra oaselor, acestea devenind tot mai fragile de-a lungul timpului, termenul medical pentru aceasta conditie a organismului fiind osteoporoza. Aceasta se manifesta in special la persoanele varstnice si poate provoca aparitia cu usurinta a fracturilor. Sportul ajuta la intarirea oaselor si previne aparitia osteoporozei, alaturi de aportul de calciu.
4. Inactivitatea fizica creste riscul aparitiei cancerului de colon si de san
Resturile alimentare se misca mai lent in colon in cazul persoanelor sedentare, ceea ce il face sa fie expus riscurilor cancerigene timp indelungat. Activitatea fizica mentine deseurile alimentare in miscare rapida prin colon. De asemenea, potrivit Institutului National al Cancerului, exercitiile regulate pot reduce nivelul de hormoni, astfel reducandu-se riscul aparitiei tumorilor la san.
5. Inactivitatea fizica dubleaza riscul aparitiei obezitatii
O persoana este considerata obeza in momentul in care indicele de masa corporala (IMC) depaseste 30. Potrivit OMS, persoanele sedentare au un risc de 2 ori mai mare de a deveni obeze. In ziua de azi, obezitatea a devenit o preocupare majora de sanatate pentru persoanele de orice varsta, inclusiv copii. Pe langa disconfortul zilnic si dificultatea de a rezolva activitati zilnice, persoanele obeze au un risc crescut de a dezvolta boli de inima, hipertensiune arteriala, diabet si apnee. In Statele Unite, obezitatea reprezinta una din cauzele de deces in peste 300.000 de cazuri.
6. Sansele de aparitie a pietrelor biliare sunt crescute
Pietrele biliare sunt depozite dure ale bilei ce se formeaza in vezica biliara. Simptome precum dureri abdominale, febra si greata pot insoti formarea pietrelor biliare. Inactivitatea fizica, timpul prelungit al deseurilor alimentare in colon si trigliceridele marite cresc cu atat mai mult sansa de aparitie a pietrelor biliare.
7. Sedentarismul creste riscul aparitiei diabetului de tip 2
Aparitia diabetului de tip 2 are loc in momentul in care o persoana nu mai secreta suficienta insulina sau dezvolta rezistenta la insulina produsa in organism. Principalele cauze ale aparitiei diabetului de tip 2 sunt lipsa activitatii fizice si excesul de greutate. In cazul in care boala evolueaza, pot aparea complicatii precum boli de rinichi, boli de inima, probleme oculare si leziuni ale nervilor.
8. Ai mai multe sanse sa devii depresiv si anxios
Pe langa problemele fizice, sedentarii vor simti si efecte emotionale negative. Exercitiile ajuta la reducerea sau prevenirea anxietatii si depresiei, deoarece pe timpul efortului fizic corpul elibereaza endorfine si dopamina.
Spre deosebire de alti factori de risc precum varsta, factorii genetici sau sexul, in ceea ce priveste inactivitatea fizica putem face schimbari. Astfel, ne putem schimba stilul de viata, facand loc in programul zilnic activitatilor sportive usoare, precum mersul pe jos si urcatul pe scari, urmand ca, in timp, sa introducem 150 de minute de exercitii cardio saptamanal. In timp, poti diminua sau chiar reduce la zero efectele inactivitatii fizice!