Cele mai frecvente simptome ale constipatiei sunt:
- mai putin de trei scaune pe saptamana
- evacuarea scaunelor se efectueaza cu dificultate sau durere
- senzatie de golire incompleta
Aparitia constipatiei este un semn clar ca exista probleme de digestie care ar trebui remediate cat de curand. Afla in continuare cum poti sa scapi rapid de constipatie si sa revii din nou in echilibru.
1. Bea mai multa apa
O persoana care de regula bea foarte putina apa are mari sanse sa sufere la un moment dat de constipatie. De aceea, hidratarea este unul dintre remediile care trateaza aceasta problema, dar o si previne. Mai mult, unele studii sugereaza ca apa carbogazoasa este mai eficienta in combaterea constipatiei. Totusi, apa nu trebuie inlocuita cu sucurile carbogazoase care, in unele cazuri, pot inrautati starea pacientilor, mai ales a celor care sufera de sindromul colonului iritabil.
2. Consuma mai multe fibre
Aportul de fibre creste volumul si consistenta miscarilor intestinale, ceea ce inseamna ca materiile fecale vor fi mai usor de eliminat. in acelasi timp, cresterea aportului de fibre poate inrautati problema, daca nu se consuma o cantitate sufiecienta de apa. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista mai multe tipuri de fibre alimentare, cu efecte diferite asupra digestiei.
- Fibrele insolubile adauga volum scaunelor si le pot ajuta sa treaca mai rapid si mai usor prin sistemul digestiv. Se regasesc in tarate de grau, legume si cereale integrale.
- Fibrele solubile - absorb apa si formeaza o pasta asemanatoare unui gel, care inmoaie scaunele si ii imbunatateste consistenta. Se regasesc in taratele de ovaz, orz, nuci, seminte, fasole, linte si mazare, precum si in unele fructe si legume.
3. Incearca laxativele naturale cu senna
Extractul de senna contine glicozide, compusi vegetali care stimuleaza nervii din intestin si ajuta la accelerarea miscarilor intestinale. Sennalax este un laxativ pe baza de plante foarte popular si eficient, fiind sigur pentru adulti, dar pentru perioade scurte de timp, ca orice alt laxativ. Totusi, medicii nu recomanda laxativele cu senna femeilor insarcinate, celor care alapteaza sau persoanelor cu anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi boala inflamatorie intestinala.
4. Consuma alimente bogate in probiotice si prebiotice
Probioticele (Bifidobacterii si Lactobacillus) sunt bacterii vii si benefice care exista in mod natural in intestin. Consumul regulat de alimente bogate in probiotice previne aparitia constipatiei cronice care este cauzata de un dezechilibru de bacterii in intestin. Cantitatea de probiotice poate fi completata cu ajutorul suplimentelor alimentare cu probiotice sau prin consumul de alimente bogate in probiotice cum ar fi: iaurtul grecesc, chefirul, muraturile obtinute prin fermentare, ceaiul kombucha, maslinele verzi.
5. Include exercitiile fizice in rutina zilnica
Cum un stil de viata sedentar este echivalent cu un risc crescut de constipatie, exercitiile fizice moderate (de exemplu, mersul rapid) pot imbunatati simptomele digestive si calitatea vietii in general. Se recomanda exercitiile usoare, cum ar fi mersul pe bicicleta, inotul, joggingul.
Printre alte remedii care ajuta in caz de constipatie se numara si consumul de cafea si prune uscate. Daca constipatia persista, discuta cu medicul pentru a identifica cauza si a gasi un tratament eficient.