Tomatele detin un numar semnificativ de antioxidanti care, conform unor studii, lupta impotriva cancerului. De asemenea, acestea reprezinta o sursa importanta de vitamine si minerale si protejeaza organismul de boli cardiovasculare.
Rosiile sunt bogate in nutrienti si vitamine, inclusiv vitamina A, vitamina C si vitamina K, precum si vitamina B6, folat si tiamina. Mai mult, ele contin potasiu, magneziu, mangan, fosfor si cupru. Tomatele au fibre dietetice si proteine, dar si compusi organici, cum ar fi licopenul.
Beneficiile pentru sanatate aduse de consumul de rosii au fost cunoscute de omenire din cele mai vechi timpuri. Vom vedea in continuare care sunt aceste beneficii:
- Rosiile contin antioxidanti
Datorita cantitatii semnificative de antioxidanti, consumul de rosii ajuta la eliminarea radicalilor liberi. Acest beneficiu poate fi obtinut si din produsele pe baza de tomate prelucrate termic, cum ar fi: ketchup. Licopenul din rosii apara organismul de cancer si s-a dovedit eficient in combaterea cancerului de prostata, cancerului de col uterin si a cancerului de stomac.
- Rosiile sunt surse bogate de vitamine si minerale
O singura rosie poate oferi aproximativ 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant natural care impiedica radicalii liberi sa afecteze sistemul organismul. De asemenea, tomatele contin vitamina A, potasiu si fier. Potasiul joaca un rol vital in mentinerea sanatatii sistemului nervos, iar fierul este esential in mentinerea circulatiei normale a sangelui. Vitamina K, care are o contributie importanta pentru coagularea sangelui si controlul sangerarii, se regaseste in abundenta in tomate.
- Rosiile protejeaza inima
Licopenul din rosii previne oxidarea lipidelor serice, protejand astfel organismul impotriva bolilor cardiovasculare. Un consum regulat de rosii ajuta la scaderea nivelului colesterolului LDL (colesterol "rau") si al trigliceridelor din sange.
- Rosiile imbunatatesc vederea
Vitamina A, prezenta in rosii, ajuta la imbunatatirea vederii si la prevenirea orbirii si a degenerarii maculare. Vitamina A este un antioxidant puternic care poate fi format dintr-un exces de betacaroten in organism. O multime de probleme de vedere apar din cauza efectelor negative ale radicalilor liberi, iar vitamina A, fiind un puternic antioxidant, poate ajuta la prevenirea acestora.
- Rosiile ajuta digestia
Rosiile pastreaza sistemul digestiv sanatos, prevenind atat constipatia, cat si diareea. De asemenea, acestea elimina toxinele din organism. Tomatele au o cantitate mare de fibre, care ajuta la reducerea simptomelor constipatiei.
- Rosiile reduc hipertensiunea arteriala
Consumul de rosii in fiecare zi reduce riscul aparitiei hipertensiunii. Acest lucru se datoreaza partial nivelului semnificativ de potasiu din tomate. Potasiul este un vasodilatator, ceea ce inseamna ca diminueaza tensiunea in vasele sanguine si artere, sporind astfel circulatia si scazand stresul prin eliminarea hipertensiunii.
Sursa foto: pexels.com