Cumpara alimente usor si rapid de preparat astfel incat sa nu apelezi la catering, sa nu iti pui silueta in pericol cu gustari nesanatoase si nici sa nu cheltui o avere la restaurantele vegane. Iar daca nu ai inca suficiente idei, am pregatit pentru tine o lista cu zece alimente nutritive si sanatoase ce nu ar trebui sa iti lipseasca din frigider.
Macrou
Macroul este bogat in proteine ce pastreaza sanatatea inimii, calciu, fier si coenzima Q10, un antioxidant ce previne aparitia semnelor de imbatranire. De asemenea, in macrou se regasesc cele mai scazute cantitati de mercur, motiv pentru care se recomanda consumul saptamanal.
Mirodenii proaspete (cimbru, arpagic, rozmarin, busuioc si patrunjel)
Adauga mirodenii fiecarui fel de mancare pentru a profita din plin de gustoasele arome si de proprietatile antioxidate ale acestora. Pastreaza mirodeniile in frigider pentru a le mentine proaspete si pline de nutrienti o perioada cat mai lunga.
Ciuperci
Ciupercile creaza propriile depozite de vitamina D prin absorbirea luminii soarelui, fiind unul din putinele alimente cu un continut ridicat in mod natural. Rolul vitaminei D in organism este de a proteja creierul de frig, depresie si oboseala, in special pe timpul iernii cand esti mult mai putin expusa luminii naturale. De asemenea, ciupercile pot mentine sistemul imunitar puternic.
Radacinoase (pastranac si napi)
Crescand in subteran, radacinoasele sunt direct expuse vitaminelor si mineralelor din sol, o cana de pastranac avand mai mult de o treime din necesarul zilnic de vitamina C, potasiu si acid folic. Iar napii contin o varietate de vitamine B ce ajuta organismul sa transforme in energie alimentele consumate.
De asemenea, radacinoasele contin fibre ce regleaza nivelul de zahar din sange si crec satietatea, o cana de pastranac avand 6,4 grame, iar o cana de napi 2,3 grame de fibre.
Oua
Galbenusul contine grasimi sanatoase, antioxidanti si vitamine precum colina ce contribuie la functionarea normala a creierului si sistemului nervos.
Tofu
Bogat in proteine si sarac in grasimi, tofu reprezinta o sursa excelenta de calciu si fier ce ar trebui consumata in mod regulat.
Ardei gras
Bogat in fibre ce grabesc aparitia senzatiei de satietate, ardeiul gras contine si numerosi nutienti printre care vitamina A, C si B6. Consuma toate culorile de ardei gras, verde, rosu, portocaliu si galben pentru a beneficia din plin de toti nutrientii, ei continand cantitati diferite din fiecare vitamina.
Chefir
Continutul de probiotice regasit in chefir stimuleaza arderile in organism, favorizand pierderea in greutate si determina scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, bauturile lactate fermentate pot intari sistemul imunitar si reduce riscul aparitiei cancerului in organism.
Branza de vaci
O ceasca branza de vaci cu 1% grasime contine 28 grame de proteine, acopera 12% din necesarul zilnic de calciu si este o buna sursa de fosfor, toate ajutand la intarirea oaselor si prevenind osteoporoza.
Legume verzi
Spanacul, brocoli, salata verde si varza creata contin zinc, proteine, fibre, niacina si multe vitamine. De asemenea, legumele cu frunze verzi pot fi consumate ca salate, garnituri si chiar fel frincipal.
Sursa foto: simplemost.com