Raceala de vara este suparatoare, se intalneste adesea, iar simptomele cunoscute precum dureri de gat, febra, tuse, secretii nazale nu intarzie sa apara. De multe ori un tratament pentru durerile in gat devine amplu, cu un lung parcurs. Altfel spus, raceala de vara are tendinta de a dura mai mult si prezinta sanse mai mari de recurenta.
Afla din randurile de mai jos cateva sfaturi pentru a-ti creste imunitatea si pentru a evita sa-ti fie disturbata vacanta.
1. Spala-te pe maini. Stim cu totii ca bacteriile sunt peste tot, prin urmare a te spala in mod regulat pe maini in timpul zilei cu sapun si apa este absolut necesar. Evita sa-ti atingi ochii, nasul si gura. Foloseste inclusiv un dezinfectant de maini pentru a evita microbii de pe o clanta de usa sau un carucior de cumparaturi.
2. Mananca mai bine. Fructele si legumele proaspete iti vor intari sistemul imunitar. Salatele este necesar sa fie in meniu cel putin de cateva ori pe saptamana. Tine cont ca alimentele cu continut de zahar iti vor slabi sistemul imunitar.
3. Realizeaza exercitii fizice. Antrenamentele zilnice ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor. Nu inseamna ca va trebui sa faci un efort fizic peste puterile tale. O plimbare de 20 minute in fiecare zi este ideala.
4. Elimina stresul. Acesta este un sfat bun pentru fiecare, indiferent de anotimp. Stresul si anxietatea scad nivelul imunoglobulinei A (IgA). Aceasta reprezinta anticorpii facuti de sistemul imunitar pentru a lupta impotriva virusilor, a toxinelor si a bacteriilor. Nivelul scazut te face sa devii vulnerabil la boli. Acorda-ti suficient timp liber pentru activitatile de recreere.
5. Bucura-te de soare. Expunerea la vitamina D (vitamina soarelui) ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii. O portie de doar 10-15 minute pe zi poate ajuta la producerea unei cantitati adecvate de vitamina D.
6. Pastreaza distanta. Nu te intalni cu prieteni bolnavi, chiar daca e frumos afara si iti doresti sa socializezi. Provocarea este mare in birourile open space, unde iti poate fi aproape un coleg racit. Pe cat posibil stai cat mai departe si diminueaza drastic interactiunea.
7. Consuma lichide. Hidratarea joaca un rol important pentru ca raceala sa ramana departe. Prin urmare, imprieteneste-te cu ceaiurile. Seara, inainte de culcare bea o cana de ceai cu miere.