6 posibile cauze ale balonarii. Cand este timpul sa mergi la medic

de la 10 Iul. 2018
6 posibile cauze ale balonarii. Cand este timpul sa mergi la medic Cei mai multi dintre noi asociaza balonarea cu o masa prea copioasa, cu mancatul pe fuga sau cu retentia de apa in organism. Insa adevarul este ca balonarea poate aparea din multe alte motive si poate fi cauzata inclusiv de unele probleme grave de sanatate.
Tags: afectiuni gastrointestinaleboala celiacabalonarea

In mod normal, balonarea afecteaza mai degraba aspectul fizic si modul in care ne simtim. Totusi, daca balonarea apare zilnic si este insotita si de alte simptome, este cazul sa te adresezi imediat medicului. Iata care sunt principalele cauze ale balonarii:

Afectiunile gastrointestinale ascunse

Persoanele cu o sensibilitate crescuta, pentru care balonarea este o problema zilnica, pot suferi de anumite afectiuni gastrointestinale care sa cauzeze inflamatii la nivelul stomacului si intestinelor sau reflux gastric. De cele mai multe ori, cauzele aparitiei acestor boli nu sunt cunoscute, iar ele ajung sa fie diagnosticate foarte tarziu, tocmai pentru ca oamenii nu dau mare importanta simptomelor. Daca ai, pe langa balonare, si altele dintre aceste simptome ale bolilor inflamatorii intestinale, adreseaza-te medicului, pentru a preveni o posibila complicatie a afectiunii.

Prea multa sare

Consumul excesiv de sare favorizeaza retentia apei in organism, lucru care poate cauza probleme serioase de sanatate, de la tensiune arteriala ridicata la inflamatii ale tesuturilor, inclusiv a celor care intra in structura stomacului si a intestinelor. Principala problema, atunci cand vine vorba despre consumul de sare, este ca cea mai mare cantitate de sare o ingeram din produse ambalate sau de tip fast-food, motiv pentru care medicii ne recomanda sa citim cu mai mare atentie etichetele alimentelor pe care le cumparam si sa invatam sa tinem sub control cantitatea zilnica de sare din alimentatie.

Excesul de carbohidrati

Produsele bogate in carbohidrati, precum cele de patiserie, painea alba, biscuitii sau prajiturile sunt mai greu de digerat, motiv pentru care s-ar putea sa te simti balonat de fiecare data cand le consumi. De asemenea, si acestea favorizeaza retentia de apa, contribuind din plin la problema balonarii. Medicii ne recomanda sa inlocuim acest tip de carbohidrati cu cei complecsi, aceia pe care ii gasim in cerelale integrale, in fructe ?i legume, deoarece acestia sunt mai usor de digerat.

Bauturile carbogazoase

Bauturile acidulate, indiferent ca vorbim despre sucuri, apa minerala, sampanie sau bere sunt o alta cauza frecventa a balonarii. Odata ce bulele de aer ajung in intestine, ele sunt dificil de eliminat si creeaza disconfort abdominal. In plus, aceste bauturi contin adeseori adaos de zahar, in cantitati mari, care cauzeaza retinerea apei in organism si inflamarea tesuturilor.

Kilogramele in plus

Daca ai luat in greutate 5 kilograme sau mai mult in ultimul an, s-ar putea sa te simti mai balonat ca de obicei. De multe ori, grasimea se depune pe abdomen, ceea ce inseamna ca stomacul tau are mai putin spatiu pentru a se extinde, dupa ce mananci. Acest lucru te poate face sa te simti adeseori prea plin chiar si dupa o masa usoara si poate provoca disconfort sau chiar dureri.

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Boala celiaca apare atunci cand organismul nu poate procesa glutenul, o proteina care se gaseste in grau, orz sau secara, dar si in multe dintre alimentele ambalate. Atunci cand cei care sufera de aceasta afectiune consuma gluten, chiar si intr-o cantitate mica, acesta creeaza o reactie inflamatorie la nivelul abdomenului, ceea ce poate duce la balonare, diaree, pierdere rapida in greutate sau la dureri abdominale. Boala celiaca este cea mai grava forma a intolerantei la gluten. Multe persoane sufera insa de o sensibilitate la gluten, care nu are simptome la fel de severe, dar poate fi extrem de suparatoare.

Balonarea nu este, de cele mai multe ori, o problema care sa necesite atentie medicala. Insa atunci cand ea este insotita de alte simptome precum diaree, scadere in greutate, febra, dureri abdominale sau sangerari, este timpul sa te adresezi medicului.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: siam.pukkato

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.42 din 5 - 6 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016