Intoleranta la lactoza – cauze si simptome

de la 27 Sep. 2019
Intoleranta la lactoza – cauze si simptome Intoleranta la lactoza este o afectiune cauzata de incapacitatea de a digera lactoza, o glucida care se gaseste in lapte.

Acest lucru se intampla atunci cand organismul nu produce o cantitate suficienta de lactaza – enzima responsabila pentru descompunerea lactozei in glucide mai usor de absorbit in intestinul subtire. Prin urmare, cand avem prea putina lactaza in organism, nu descompunem corect lactoza in intestinul subtire, iar aceasta trece intacta in intestinul gros, unde fermenteaza si produce gaze, acizi si simptomele incomode aferente.

Ce anume provoaca deficienta de lactaza?

Cea mai frecventa cauza este cea genetica, iar explicatia este logica. Oamenii (si mamiferele in general) nu au cu adevarat nevoie sa consume lactoza decat in copilarie, cand laptele matern este cel mai bun si mai accesibil aliment posibil pentru a asigura supravietuirea si dezvoltarea sanatoasa a copilului.

Productia enzimei lactaza este programata genetic pentru a ne servi in primii de ani viata, pana trecem complet la o alimentatie diversificata. Dupa aceea (de obicei dupa varsta de 4 ani), ea incepe sa scada, ceea ce explica de ce 75% dintre adulti sufera de o forma mai usoara sau mai grea de intoleranta la lactoza.

Exista insa si cauze secundare mai putin frecvente, si anume leziunile mucoasei intestinale provocate de diaree, antibiotice, chimioterapie, interventii chirurgicale sau alte afectiuni ale intestinului subtire. In aceste cazuri, intoleranta la lactoza poata fi temporara si reversibila, simptomele ameliorandu-se odata cu tratarea cauzei.

Simptomele intolerantei la lactoza

Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot avea unul sau mai multe simptome in acelasi timp:

  • greata,
  • dureri abdominale,
  • balonare,
  • intensitate crescuta a sunetelor abdominale,
  • diaree,
  • gaze,
  • scaune urat mirositoare,
  • pierdere in greutate,
  • constipatie din cauza scaderii motilitatii intestinului.

Acestea apar intre 30 de minute si doua ore dupa consumul de lactoza, iar intensitatea lor depinde de mai multi factori:

  • cantitatea de lactoza ingerata,
  • tipul de produse lactate consumate,
  • motilitatea intestinala,
  • cantitatea de lactaza produsa de organism,
  • alte alimente consumate,
  • activitatea florei bacteriene.

Atentie! Simptomele intolerantei la lactoza sunt foarte asemanatoare cu ale altor afectiuni digestive precum boala Crohn, boala celiaca sau intoleranta la proteinele din lapte. Este foarte important sa apelezi la medic pentru un diagnostic corect!

Cum poti gestiona intoleranta la lactoza

Daca suferi de intoleranta la lactoza, dar nu vrei sa renunti la lactate, exista pe piata produse lactate fara lactoza – lapte, branza si iaurt din care lactoza a fost eliminata partial sau total.

O alta solutie ar fi suplimentele de lactaza, care se gasesc in farmacii sub forma de picaturi, pastile sau comprimate masticabile si care te pot ajuta sa digeri lactoza mai eficient. Cere sfatul medicului pentru a gasi doza potrivita si a afla cat de des poti folosi aceste suplimente.

Important de retinut: chiar daca ai intoleranta la lactoza, poti consuma chefir, sana, iaurt care contine culturi de bacterii vii si branzeturi maturate si fermentate. Prin fermentare, lactoza se transforma in acid lactic si nu mai provoaca simptome neplacute. Daca suferi doar de o intoleranta usoara, poti incerca si laptele de capra: desi contine niveluri destul de ridicate de lactoza, acesta s-a dovedit mult mai usor de digerat decat laptele de vaca.

 

Citeste si Intoleranta la lactoza? Iata ce alte alimente bogate in calciu poti consuma


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.8 din 5 - 5 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016