Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie-uri

Cum recunoastem intoleranta la gluten

de la 21 Aug. 2018
Cum recunoastem intoleranta la gluten Tot mai multi oameni dezvolta intoleranta la gluten, dar si alte tipuri de intolerante, pe care este bine sa le descoperi la timp.

Felul in care se hranesc oamenii in prezent este mult diferit fata de ce se intampla cu secole in urma si in egala masura diferit fata de felul si tipul de hrana ce va fi folosit peste cativa zeci si sute de ani de aici inainte. Obiceiurile alimentare sunt de-o varietate exceptionala la nivel mondial, iar felul in care fiecare dintre noi relationeaza cu hrana, este diferit.

Intoleranta la gluten reprezinta o problema comuna in ultima vreme, astfel ca o adevarata industrie a produselor fara gluten este pe cale sa se dezvolte. Aceasta afectiune este caracterizata de aparitia reactiilor adverse in contact cu glutenul, o proteina care se gaseste in grau, secara si orz.

Boala celiaca este una dintre cele mai severe forme de intoleranta la gluten. Aceasta este o boala autoimuna care afecteaza aproximativ 1% din populatie si poate conduce catre afectarea severe a sistemului digestiv.

Pe langa acestia, exista un procent de 0.5-13% al populatiei, care prezinta o sensibilitate deosebita la gluten, o forma ceva mai blanda care insa poate cauza probleme. Ambele forme de intoleranta la gluten pot cauza simptome, multe dintre ele neavand nici o legatura cu digestia. Cateva dintre cele mai intalnite simptome sunt urmatoarele:

Senzatia de balonare

A te simti balonat inseamna a iti simti stomacul plin de gaze dupa ce mananci. Nu este cea mai placuta senzatie, iar starea generala este afectata semnificativ, avand in vedere ca aceasta stare de disconfort apare in mod constant.

Chiar daca balonarea, sau meteorismul abdominal, poate sa apara dintr-o multitudine de motive, aceasta poate fi de asemenea un semn al intolerantei la gluten. Studiile arata faptul ca 87% dintre oamenii care sunt suspectati de sensibilitate la gluten, experimenteaza senzatia de balonare.

Diaree, constipatie

Se mai intampla uneori sa ai probleme de digestie care sa se concretizeze in diaree sau constipatie, insa, daca acest lucru se intampla in mod regulat, ar putea fi un simptom al intolerantei la gluten. Persoanele care au aceasta afectiune prezinta un stoi de inflamare la nivel intestinal atunci cand consuma gluten.

In cazuri de intoleranta, procesul de absorbtie a nutrientilor nu se produce normal, rezultand in astfel de probleme de digestie. Mai mult de 50% dintre persoanele cu sensibilitate la gluten experimenteaza in mod frecvent diareea, in timp ce 25% sufera de constipatie.

Dureri abdominale

Acestea sunt frecvente la persoanele in cauza. Aproape 83% dintre ce afectati experimenteaza dureri abdominale atunci cand consuma gluten.

Dureri de cap

Fiecare dintre noi se confrunta cu o durere de cap severa sau o migrena, din cand in cand. Migrenele reprezinta o conditie comuna in randul populatiei mondiale, cu un procent de pana la 12% in randul populatiei tarilor vestice. In mod interesant, persoanele care sufera de intoleranta la gluten sunt mai predispuse la astfel de simptome.

Depresie

Depresia afecteaza aproape 6% din populatia adulta in fiecare an. Simptomele sunt acelea de lipsa de speranta si tristete continua. Oamenii cu probleme digestive sunt predispusi depesiei dar si anxietatii, din cauza faptului ca digestia si sanatatea stomacului sunt in relatie directa cu creierul si activitatea cerebrala.

Serotonina nu se mai produce in cantitati normale, astfel ca instalarea depresiei se produce si pe fondul unor dezechilibre chimice cauzate de problemele de digestie. De asemenea, prezenta unui numar crescut de bacterii daunatoare afecteaza functionarea sistemului nervos central, crescand riscul de depresie.

Un regim echilibrat, in conformitate cu nevoile tale de hrana, te poate ajuta sa duci o viata cat mai aproape de normal. Exista deja o varietate impresionanta de alimente fara gluten pe care le poti incerca fara grija.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.14 din 5 - 7 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016