Felul in care se hranesc oamenii in prezent este mult diferit fata de ce se intampla cu secole in urma si in egala masura diferit fata de felul si tipul de hrana ce va fi folosit peste cativa zeci si sute de ani de aici inainte. Obiceiurile alimentare sunt de-o varietate exceptionala la nivel mondial, iar felul in care fiecare dintre noi relationeaza cu hrana, este diferit.
Intoleranta la gluten reprezinta o problema comuna in ultima vreme, astfel ca o adevarata industrie a produselor fara gluten este pe cale sa se dezvolte. Aceasta afectiune este caracterizata de aparitia reactiilor adverse in contact cu glutenul, o proteina care se gaseste in grau, secara si orz.
Boala celiaca este una dintre cele mai severe forme de intoleranta la gluten. Aceasta este o boala autoimuna care afecteaza aproximativ 1% din populatie si poate conduce catre afectarea severe a sistemului digestiv.
Pe langa acestia, exista un procent de 0.5-13% al populatiei, care prezinta o sensibilitate deosebita la gluten, o forma ceva mai blanda care insa poate cauza probleme. Ambele forme de intoleranta la gluten pot cauza simptome, multe dintre ele neavand nici o legatura cu digestia. Cateva dintre cele mai intalnite simptome sunt urmatoarele:
Senzatia de balonare
A te simti balonat inseamna a iti simti stomacul plin de gaze dupa ce mananci. Nu este cea mai placuta senzatie, iar starea generala este afectata semnificativ, avand in vedere ca aceasta stare de disconfort apare in mod constant.
Chiar daca balonarea, sau meteorismul abdominal, poate sa apara dintr-o multitudine de motive, aceasta poate fi de asemenea un semn al intolerantei la gluten. Studiile arata faptul ca 87% dintre oamenii care sunt suspectati de sensibilitate la gluten, experimenteaza senzatia de balonare.
Diaree, constipatie
Se mai intampla uneori sa ai probleme de digestie care sa se concretizeze in diaree sau constipatie, insa, daca acest lucru se intampla in mod regulat, ar putea fi un simptom al intolerantei la gluten. Persoanele care au aceasta afectiune prezinta un stoi de inflamare la nivel intestinal atunci cand consuma gluten.
In cazuri de intoleranta, procesul de absorbtie a nutrientilor nu se produce normal, rezultand in astfel de probleme de digestie. Mai mult de 50% dintre persoanele cu sensibilitate la gluten experimenteaza in mod frecvent diareea, in timp ce 25% sufera de constipatie.
Dureri abdominale
Acestea sunt frecvente la persoanele in cauza. Aproape 83% dintre ce afectati experimenteaza dureri abdominale atunci cand consuma gluten.
Dureri de cap
Fiecare dintre noi se confrunta cu o durere de cap severa sau o migrena, din cand in cand. Migrenele reprezinta o conditie comuna in randul populatiei mondiale, cu un procent de pana la 12% in randul populatiei tarilor vestice. In mod interesant, persoanele care sufera de intoleranta la gluten sunt mai predispuse la astfel de simptome.
Depresie
Depresia afecteaza aproape 6% din populatia adulta in fiecare an. Simptomele sunt acelea de lipsa de speranta si tristete continua. Oamenii cu probleme digestive sunt predispusi depesiei dar si anxietatii, din cauza faptului ca digestia si sanatatea stomacului sunt in relatie directa cu creierul si activitatea cerebrala.
Serotonina nu se mai produce in cantitati normale, astfel ca instalarea depresiei se produce si pe fondul unor dezechilibre chimice cauzate de problemele de digestie. De asemenea, prezenta unui numar crescut de bacterii daunatoare afecteaza functionarea sistemului nervos central, crescand riscul de depresie.
Un regim echilibrat, in conformitate cu nevoile tale de hrana, te poate ajuta sa duci o viata cat mai aproape de normal. Exista deja o varietate impresionanta de alimente fara gluten pe care le poti incerca fara grija.