Glutenul este un tip de proteina regasita in grau si alte cereale similare precum orzul si secara. Glutenul nu este o toxina, asa cum multi ar putea crede si nici nu este periculos pentru majoritatea organismelor umane. Doar 1% din populatia globului suferind de boala celiaca, aceasta fiind o tulburare genetica autoimuna ce ii face sa resimta colonul iritat in urma consumului de gluten, iar 6% din populatie reclama intoleranta sau sensibilitate la gluten fara a fi dignosticati. Insa, sensibilitatea non-celiaca la gluten este putin controversata, mai multe studii aratand ca cei afectati fie exagereaza simptomele, fie nu prezinta astfel de afectiuni fizice ci doar isi induc senzatia de rau in urma consumului de gluten.
Totusi, in urma renuntarii la gluten te poti simtii mai bine deoarece genereaza o serie de schimbari pozitive in viata ta. Printre acestea se numara atentie sporita in alegerea alimentelor de pe rafturile supermarketurilor si consumul mai des de mancare gatita si pregatita in bucataria proprie. De asemenea, persoanele care renunta la gluten se simt mai sanatoase datorita efectului placebo, ele fiind ferm convinse ca glutenul induce starea de rau si dauneaza starii generale de sanatate.
Cu toate acestea, dietele fara gluten au devenit cunoscute in randul populatiei dupa ce numerosi artisti si persoane publice le-au urmat si au fost multumite de rezultate. Ele declarand ca au pierdut kilogramele in plus, si-au mentinut cu usurinta greutatea ideala, au o excelenta stare de spirit si un nivel crescut de energie.
Nu uita insa ca toate aceste beneficii le poti resimti si daca decizi sa urmezi o alta dieta sau sa renunti la alte alimente precum grasimi, zaharuri sau glucide procesate. Acest lucru intamplandu-se in urma modificarii programului alimentar ce genereaza o serie de schimbari in stilul de viata, de la comportamentul de achizitie si consum pana la fixarea orelor de masa, sport si somn.
Astfel ca, beneficiile resimtite in urma renuntarii la gluten, precum pierderea kilogramelor in plus, aspectul imbunatatit al pielii si functionarea normala a sistemului digestiv sunt, in realitate, efectul renuntarii la mancarea de tip fast-food si a gatitutului acasa. Priveste-ti prietenii daca vrei sa te convingi de acest lucru si observa cum au inceput sa cumpere fructe proaspete in locul cipsurilor, au inlocuit mancarea comandata cu peste si legume pregatite la cuptor, iar unii din ei chiar si-au format un obicei din a manca la ore fixe.
In fapt, urmarea unui plan alimentar fara gluten te face sa te simti mai bine atat fizic, cat si psihic deoarece iti impulsioneaza alegerile sanatoase.