De ce este dificil sa facem schimbari comportamentale?

de la 27 Sep. 2017
De ce este dificil sa facem schimbari comportamentale? Vine un moment in viata in care simti ca trebuie sa faci schimbari majore intr-o anumita privinta, pentru ca lucrurile sa functioneze asa cum iti doresti. Schimbarea comportamentala este un proces de durata care implica identificarea vulnerabilitatilor si perseverenta in combaterea lor.
Tags: comportamentatitudinepersonalitateratiuneimpulsivitateesecsucces

In cazul schimbarilor comportamentale pe termen lung, motivatia de baza este starea de nefericire pe care o simtim, tocmai din incercarea disperata uneori de a dobandi contrariul.

Poate ca iti doresti sa faci schimbari in dieta, sa faci mai mult sport, sa schimbi obiceiuri vechi sau sa renunti la anumite dependente. Orice ai vrea sa incerci, gandeste-te bine la adevaratele motive pentru care iei decizia si la importanta lor, pentru ca va trebui sa ti le amintesti si sa fie la fel de plauzibile pe perioada intregului proces. Si ti le vei tot repeta de cateva ori, pentru ca drumul catre reusita este presarat cu incercari de tot felul.

Partea buna ar fi ca domeniul este unul intens cercetat, astfel ca trebuie doar sa gasesti ceea ce functioneaza pentru tine si sa fii dispus sa adaptezi in permanenta.

Iata la ce obstacole sa te astepti!
 

Suntem adesea ghidati de emotiile negative

De multe ori resimtim emotiile negative mai puternic decat pe cele pozitive. Emotiile pozitive tind sa devina cumva lineare pe fondul trecerii timpului, pe cand emotiile negative sunt mai degraba caracterizate printr-o explozivitate intr-o perioada scurta de timp.

Este normal sa simti lucruri precum regrete, temeri de tot felul sau sentimentul de vinovatie, insa atunci cand acestea sunt mereu prezente in mintea ta si te determina sa crezi ca orice faci este gresit, e momentul sa iei masuri.
 

Ai atitudini extreme, de genul totul sau nimic

Uneori, atitudinea de totul sau nimic nu este cea mai buna, mai ales atunci cand incerci sa schimbi niste obiceiuri formate in timp indelungat. Poate ca nu vei reusi sa slabesti 10 kilograme, asa cum ti-ai propus, insa daca te vei opri intr-o prima faza la 5, nu este un capat de lume. Trebuie sa vezi totul ca pe un proces de durata.

Daca iti propui sa faci un lucru, faptul ca il vei realiza mai devreme sau mai tarziu poate fi irelevant. Schimbarile de genul acesta sunt pentru tot restul vietii. In cazul de mai sus, trebuie oricum sa iti pastrezi obiceiurile alimentare si stilul de viata sanatos chiar si dupa ce slabesti, pentru a te mentine.
 

Nu esti realist

Daca iti propui sa faci peste noapte ce nu ai reusit sa faci de-a lungul intregii vieti, s-ar putea sa esuezi. Chiar daca iti propui teluri marete, trebuie sa abordezi procesul cu pasi marunti, care, intr-un final, sa conduca spre indeplinirea scopului pe care ti l-ai propus.

Asadar, in loc sa iti propui generic sa faci mai mult sport, poate ca ar trebui sa iti spui tie insuti ca de astazi vei incepe sa faci plimbari de 30 de minute in fiecare seara. Ulterior, poti imbunatati si adapta astfel incat sa fii multumit intr-un final de ceea ce ai realizat, insa inceputul se face cu pasi marunti, cat sa ai satisfactia unei reusite.
 

Te lasi dus de val

Altfel spus, esti genul impulsiv care actioneaza lasandu-se condus de emotiile de moment. E normal sa iti doresti o viata mai buna, insa nu este o varianta sa incepi sa schimbi cate ceva pe toate planurile, doar pentru ca vrei sa profiti de momentul bun sau din contra, pentru ca simti ca ai ajuns la limita. E important sa iei lucrurile pe rand si sa ai rabdare cu tine. Ratiunea este cea care te va conduce catre ceea ce iti doresti cu adevarat.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 5 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016