Traim vremuri in care stresul cotidian si graba cu care se desfasoara lucrurile ne afecteaza calitatea vietii. Reusim sa gestionam din ce in ce mai putin felul in care simtim si actionam, astfel ca suntem mai nervosi si mai acizi in relatiile cu ceilalti.
Atunci cand stresul de la locul de munca sau de acasa devine o obisnuinta, devenim din ce in ce mai sensibili si incepem sa reactionam din ce in ce mai des si sa ne consumam din ce in ce mai mult.
Furia si resentimentele fata de anumite persoane sau evenimente din trecutul sau prezentul nostru, genereaza o adevarata batalie in interiorul nostru, conducand adesea la aparitia unor probleme reale de sanatate.
Cu toate ca uneori aceste sentimente pot parea de necontrolat, trebuie sa constientizam faptul ca ele devin nocive pentru organism daca nu intervenim rapid in eliminarea acestora, fie prin forte proprii, fie cerand ajutor specializat. Iata ce probleme pot genera acestea, pe fondul dezechilibrului emotional:
Accesele de furie te predispun problemelor cardiace
Acestea implica un consum emotional major, de o intensitate mare intr-un interval scurt de timp, ceea ce face ca inima sa fie cea mai predispusa problemelor de orice fel.
Sentimentele negative, frustrarea si iesirile nervoase repetate pot slabi in timp muschiul cardiac, conducand chiar la aparitia infarctului ori a accidentelor vasculare cerebrale.
Este important ca atunci cand realizezi ca lucrurile incep sa iti scape de sub control si starea ta psihica de bine incepe sa se schimbe, sa incepi sa lucrezi cu tine. Asta nu inseamna sa nu iti exteriorizezi emotiile negative, ci sa incerci sa scapi de ele.
Cel mai indicat ar fi sa previi, prin aceasta insemnand sa iti traiesti viata adoptand o atitudine cat mai degajata fata de problemele care apar pe parcurs, pentru ca fiecare dintre acestea iti va lasa, prin suferinta generata, cate o cicatrice.
Emotiile negative cauzeaza slabirea sistemului imunitar
Daca esti in permanenta trist, incordat, stresat sau nervos, vei fi mai mereu predispus imbolnavirii. O echipa de cercetatori a Universitatii Harvard a descoperit faptul ca simpla amintire a unor experiente traumatice sau nedorite din trecut le cauzeaza subiectilor o scadere a nivelului de anticorpi aflati in prima linie de aparare impotriva infectiilor.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa incerci sa te calmezi, sa iti controlezi respiratia si sa adopti o atitudine pozitiva, fara a pendula obsesiv intre alb si negru.
Pot duce la depresie
Depresia apare mai ales in cazul persoanelor care simt furie sau emotii negative, dar aleg sa nu si le exteriorizeze. Nu este in niciun caz o varianta mai buna decat a te exterioriza, fiind daunatoare in egala masura.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand depresia este combinata cu furie si emotii negative, este sa iti ocupi timpul si sa te opresti din a te gandi prea mult la ceea ce ti se intampla.