Cum gestionezi certurile pentru a nu iti afecta relatia

de la 17 Oct. 2017
Cum gestionezi certurile pentru a nu iti afecta relatia Toate cuplurile se cearta, iar felul in care se cearta spune multe despre ele. Relatiile in care acest lucru nu se intampla, ori sunt foarte la inceput, ori au probleme mai serioase despre care aleg sa nu vorbeasca. Comunicarea este cheia unei relatii de succes, iar felul in care cei doi parteneri se cearta influenteaza drastic viitorul cuplului.
Tags: conflictcupluimpulsivitatepersonalitatecompatibilitateemotiilimbajdragoste

Cu siguranta ca nu se intampla de fiecare data ca cei doi sa aiba personalitati similare si sa reactioneze asemanator in situatii de conflict. Si asemanarea nu ajuta intotdeauna. Poate ca ambii sunt impulsivi, ceea ce ar face un posibil conflict greu de gestionat. Important este insa cum ne raportam la diferentele existente si cum reusim sa ne controlam emotiile in timpul certurilor. Nu conteaza motivul pentru care te certi, ci felul in care o faci.

Exista mai multe tipuri de reactii, majoritatea avand la baza sentimentul de frica. Aceasta este generata de lipsa caderii de acord asupra unei probleme si intrarea in competitia de cine are dreptate si cine nu. In situatii conflictuale, unii oameni aleg sa dispara pentru o perioada, putand fi vorba uneori chiar de ore sau zile. Este felul lor de a spune ca prezenta lor acolo ar fi facut mai mult rau relatiei decat gandul de a pleca temporar si a nu zice nimic.

Altii prefera sa il lase pe celalalt sa vorbeasca si refuza orice fel de comunicare. Asta nu inseamna ca nu ii pasa, ci ca pentru el este prea mult. Probabil ca tacerea de cateva minute il va ajuta sa isi puna in ordine gandurile si, cel mai important, sa se reechilibreze emotional pentru ca apoi sa se poata controla mai bine. Exista si parteneri impulsivi care au o atitudine agresiva si prefera confruntarea directa, fara a fi neaparat in control prin ratiune sau argumente aduse, ci prin limbaj non-verbal si atitudine.

Dupa cum spuneam, nu subiectul conteaza, ci felul in care te certi, pentru ca o lipsa de intelegere la acest nivel poate duce la destramarea relatiei. Iata ce ar putea fi de folos!
 

Dragostea si ratiunea, doua elemente cheie

Sunt doua lucruri esentiale pe care trebuie sa le ai in minte atunci cand te certi, oricat de impulsiv ai fi: dragostea si ratiunea. Se presupune ca esti in relatia respectiva pentru ca iti iubesti partenerul, iar asta te va ajuta sa te controlezi intr-o masura semnificativa.

Ratiunea este cel de-al doilea element important, pentru ca din fiecare cearta trebuie sa ai cate ceva de invatat, astfel ca trebuie sa te ghidezi si sa te adaptezi situatiei cu ajutorul ratiunii.
 

Controleaza-ti accesele de furie

In timpul certurilor, exista o stare de tensiune accentuata si o explozie de emotii si sentimente. Este important sa nu alegi sa raspunzi imediat unor eventuale intrebari adresate, ci sa iti iei timp pentru a respira si pentru a te calma. Cand suntem nervosi, emotiile flucteaza rapid si vei regreta o iesire impulsiva.
 

Controleaza-ti limbajul

Cuvintele au o greutate deosebita in orice cearta, oricat de mica sau de mare ar fi. Nu te juca cu ele si nu arunca cu noroi atunci cand ti-e lumea mai draga, pentru ca vei regreta. De asemenea, incearca sa vorbesti despre voi si relatie, nu despre el ori despre tine. Prin felul in care i te adresezi, fa-ti partenerul sa se simta respectat, pentru ca o disputa este ceva temporar, iar sentimentele pe care le nutriti sunt mai importante. Cuvintele dor, iar niste replici aruncate la nervi i-ar putea face imposibila intoarcerea partenerului tau, indiferent de sentimentele pe care le are pentru tine. 
 

Accepta diferentele

Lucrurile nu sunt mereu doar alb si negru. Este un spectru larg de optiuni si posibilitati, astfel ca sunt sanse mari sa nu ajungeti la un numitor comun dupa o astfel de cearta. Asta nu ar trebui sa fie o problema si nu trebuie sa consideri ca a fost timp pierdut. Este o experienta pozitiva pentru ambii, atata vreme cat fiecare s-a simtit inteles, validat si valorificat de catre celalalt.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate
CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016