Inteligenta emotionala reprezinta abilitatea de a iti intelege emotiile si de a le folosi in asa fel incat calitatea vietii tale sa fie una mai buna.
Inteligenta emotionala te ajuta sa manageriezi mai bine momentele stresante si sa comunici eficient cu cei din jur, aducand beneficii atat in plan personal, cat si in cel profesional.
Daca coeficientul de inteligenta ramane constant pe parcursul vietii, inteligenta emotionala poate fi imbunatatita de-a lungul timpului. Iata cum poti face acest lucru:
Analizeaza-ti reactiile emotionale
Este important sa faci o retrospectiva la final de zi, asupra lucrurilor pe care le-ai experimentat in timpul zilei. Insa este si mai important sa analizezi felul in care ai reactionat in momentele mai delicate, si in egala masura, ce ai simtit.
Daca ignori toate aceste reactii, ignori o serie de caracteristici personale care au un rol important in felul in care relationezi cu ceilalti. Gandeste-te la cum reactionezi daca esti pus intr-o situatie inedita, ce simti atunci cand crezi ca ti se face o nedreptate, cum te comporti in cazul unei despartiri?
Acordand atentie comportamentului tau, vei putea analiza la rece partile bune si cele negative, reusind in felul acesta sa iti gestionezi mai bine emotiile data viitoare.
Urmareste limbajul corporal
Procesul de comunicare se realizeaza atat verbal cat si non-verbal. Nu iti ignora gesturile si ticurile ce apar in situatii tensionate, ci invata sa le analizezi si sa le controlezi atunci cand este cazul.
Mintea si corpul nostru sunt doua entitati conectate, astfel ca trebuie sa le tratezi ca atare. Cum reactionezi atunci cand esti stresat? Te doare stomacul? Ti se accelereaza respiratia? Te doare capul?
Fiecare dintre noi resimte in moduri diferite influenta mediului, astfel ca este de dorit sa acorzi atentie propriului comportament, pentru a il putea descifra mai usor pe al celor din jur si pentru a avea in felul acesta o viata mai buna in plan social.
Nu te judeca prea aspru in functie de emotiile simtite
Toate emotiile pe care le simti sunt reale si justificate, chiar si cele negative. Daca iti judeci emotiile prea aspru, iti vei diminua capacitatea de a simti cu adevarat, fiind astfel mult mai dificil sa folosesti ceea ce simti intr-un mod pozitiv.
Orice emotie pe care o simti reprezinta o noua bucata de informatie care te ajuta sa te conectezi la lumea din jur. Fara aceasta, lumea ta ar fi intunecata, sterila si lipsita de sens. De aceea abilitatea de a simti reprezinta o forma de inteligenta pe care trebuie sa o dezvolti cat mai mult.
Incearca sa controlezi felul in care actionezi
Oricat ti-ai dori, nu poti schimba ceea ce simti si nici emotiile generate de anumite situatii. Insa, poti schimba felul in care actionezi. Pentru a pastra o relatie buna cu cei din jur, este important sa reusesti sa iti controlezi emotiile.
De exemplu, una din regulile nescrise in aceasta privinta este aceea ca nu trebuie sa iei decizii majore atunci cand esti nervos. Asteapta pana cand simti ca furia dispare si incearca sa gandesti situatia la rece.
Vei vedea ca lucrurile iti vor parea altfel decat la inceput, in felul acesta eliminand mustrarile si regretul generat de o reactie impulsiva.