Aceia carora le place sa danseze pana noaptea tarziu in cluburi li se va parea poate surprinzator sa auda ca fac un lucru foarte bun pentru sanatatea lor. Dansatul este mai mult ecat o activitate placuta pe care o poti face alaturi de partener sau prieteni.
Dansul are abilitatea de a imbunatati felul in care functioneaza creierul. In plus, poate fi practicat oriunde, inclusiv acasa in sufragerie. Daca nu esti genul caruia sa ii placa sa faca sport, poate iti face bine totusi sa te ridici din pat, sa dai drumul la muzica si sa dansezi nebuneste. Iata cateva dintre beneficiile sale:
Contribuie la sanatatea psihica
Un studiu condus de Albert Einstein in New York, pe o perioada de 21 de ani, avand ca subiecti seniori peste 75 de ani, arata faptul ca dansul reduce riscul de dementa si alte boli psihice cu 76%, comparativ cu cititul (35%), cititul, inotul sau golful (0%).
Dezvolta capacitatile cognitive
Inteligenta este preceputa ca fiind ceea ce folosim atunci cand nu stim ce sa facem. Dansul este o combinatie de elemente mai mult sau mai putin complexe si are legatura directa, in cele mai multe dintre situatii, cu a comunica cu o alta persoana.
Orice astfel de interactiune implica o doza de necunoscut si nesiguranta, iar a te adapta si a comunica cu celalalt folosindu-te de sunet, ritm si miscarile corporale, te ajuta sa iti dezvolti inteligenta emotionala. A lua decizii, a sti cand sa conduci si cand sa te lasi condus, toate acestea fara a vorbi cu celalalt, ci doar a comunica non-verbal, reprezinta in sine un pas evolutiv important.
Iti da o stare generala de bine
Dansul inseamna ritm, energie, conexiune – elemente esentiale pe care oricine ar trebui sa le foloseasca cat poate de des. Dansul ajuta la eliberarea tensiunilor, a energiilor negative, dar si a cultivarii unora pozitive. Oricine poate sa danseze, indiferent de varsta, iar acest lucru nu genereaza doar o stare psihica buna, ci si un tonus fizic de invidiat, mai ales la o varsta inaintata. Articulatiile, aparatul respirator, sistemul osos, toate au beneficii de pe urma catorva minute zilnice de dans.
Iti imbunatateste viata sociala
Dansul incurajeaza interactiunea cu cei din jur. Fie ca mergi la o scoala de dans si devii parte dintr-un grup cu pasiuni comune, fie ca iesi seara in oras la evenimente dedicate, esti in contact cu oamenii, iar acest lucru este important pentru dezvoltarea ta armonioasa. Prin dans, poti intalni oameni care sa te inspire, mentori sau poti lega prietenii trainice. Depinde doar de tine cat de mult iti doresti sa fructifici aceasta latura.
Free style sau dansul ca terapie
Partea buna cu dansatul este ca poti sa nu te pricepi deloc si totusi sa te simti minunat dansand asa cum iti vine. Dansul este o forma de terapie excelenta si ajuta la eliberarea tensiunii acumulate in organism.