3 Caracteristici ale hartuirii emotionale pe care trebuie sa le cunosti

de la 01 Dec. 2016
3 Caracteristici ale hartuirii emotionale pe care trebuie sa le cunosti Respecta-te suficient si ia masuri de fiecare data cand identifici un astfel de comportament.
Tags: hartuire emotionalarelatiifamiliecupluagresivitatedependentasantaj

Hartuirea emotionala isi are radacinile adanc fixate inca din copilarie. Cu totii am avut prieteni care au fost exclusi din grup pentru o serie de motive care in prezent nu ar mai putea fi luate in serios, insa care la momentul respectiv au generat o atitudine agresiva fata de cei exclusi.

Adesea pastram acele amintiri vii in minte, cu atat mai mult in cazul in care noi am fost victima unul astfel de comportament. De cate ori nu ai fost fortat de catre cei mai mari sa faci anumite lucruri? Iti mai amintesti cum te-ai simtit?

Lucrurile continua si la varsta adulta, fiind puternic influentati in actiunile noastre de traumele hartuirii emotionale de atunci. Reactia pe care o avem, uneori inconstient, este sa devenim agresori la randul nostru fata de proprii copii, de prieteni sau familie.

Alteori, pastram capul plecat inclusiv la varsta matura, fiind usor de dominat de catre cei din jur, mai ales atunci cand intram in contact cu temperamente puternice si cu oameni care isi asuma cu lejeritate detinerea controlului.

Te-ai putea gandi ca nu te-ai confruntat niciodata cu o astfel de situatie, sau cel putin ca nu ai fost victima unui astfel de act. Acest lucru se intampla pentru ca intalnim hartuirea emotionala atat de des, ne obisnuim cu ea, astfel ca nu reusim uneori sa o identificam la fel de usor.

Totusi, spre deosebire de hartuirea fizica, ale carei efecte se vad imediat, cea emotionala sapa radacini adanci si iese la suprafata chiar si dupa ani intregi de latenta.

Iata cateva exemple de hartuire emotionala:

Atitudinea descurajatoare. Atunci cand esti intr-o relatie, simti nevoia sa impartasesti cu partenerul o serie de aspecte care au legatura cu cariera ta, gandindu-te ca bucuria succesului este mult mai mare atunci cand ai cu cine o impartasi.

In mod normal, tu si partenerul tau ar trebui sa fiti o echipa, iar el sa aiba o atitudine pozitiva si sa se bucure sincer pentru succesul in fata caruia te afli.

Daca eviti sa ii spui celui de langa tine despre succesul tau, de teama unei reactii negative sau chiar a indiferentei, inseamna ca te confrunti cu o forma de hartuire emotionala. Nepasarea si chiar invidia partenerului nu pot fi sub nici o forma justificate intr-o relatie.

Santajul emotional

Santajul emotional este acea forma de hartuire emotionala mai greu observabila, dar prezenta atat de des in relatiile interumane. Adesea, persoana agresata se complace in situatia respectiva, fara a reusi sa o identifice ca atare, in ciuda faptului ca resimte efectele acestui tip de comportament.

Santajul emotional implica adesea o persoana care detine controlul si o alta care se lasa deliberat controlata, ca urmare a sentimentului de atasament pe care il simte fata de celalalt.

Poate exista santaj emotional in cuplu, intre prieteni sau chiar intre parinti si copii, mai ales atunci cand persoana santajata isi manifesta intr-un fel sau altul independenta.

Opresorii vor incerca adesea sa le insufle un sentiment de vinovatie pentru actiunile lor, de la incetarea obiceiului de a lua masa impreuna, pana la lipsa de atentie sau de petrecere a timpului suficient de mult.

Agresivitatea pasiva

Este o alta forma de hartuire emotionala, care poate afecta foarte grav persoana agresata. Cu totii am intalnit de-a lungul timpului acele persoane care pretind ca nu se cearta niciodata, in schimb isi exprima nemultumirea folosind sarcasmul sau limbajul non-verbal.

Acestia te vor atentiona ca ii nemultumeste ceva prin felul de a te privi, prin pozitia corpului sau prin mustrarea cu zambetul pe buze. In curand, vei ajunge sa iti schimbi comportamentul, anticipand reactia celuilalt, chiar daca problema comportamentala este la el. Pe termen lung, o astfel de relatie poate deveni toxica.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.39 din 5 - 19 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016