Cu totii ne dorim relatii ideale, alaturi de oameni de care sa fim profund indragostiti. Cu toate acestea, putini sunt aceia care construiesc relatii cu adevarat functionale, in conditii de dragoste profunda. Cu totii ne dorim partenerul perfect, daca nu pentru toata viata, macar pentru o anumita perioada de timp.
Cum il alegem, insa? Poate ca si tu te-ai intrebat cum de te simti atras de anumite persoane, si deloc atras de altele care poate sunt mai interesante din punctul de vedere al majoritatii.
Frumusetea este usor recognoscibila, si totusi nu suntem atrasi de orice persoana frumoasa. Ce te face sa te opresti la anumite persoane si ce ii determina pe ei, la randul lor, sa iti acorde atentie?
Exista doua teorii care incearca sa dea un raspuns acestei intrebari. Prima este teoria evolutionista, conform careia oricarei probleme legate de reproducere ii corespunde o nevoie pe care cineva, la un moment dat o poate duce la implinire. Un rol important aici in joaca familiaritatea.
Suntem tentati sa recunoastem anumite patternuri pe care sa le cautam doar prin prisma familiaritatii, nu si a influentei pozitive pe care acestea le pot avea asupra noastra. Cea de-a doua teorie este cea a psihologului americam Alice Eagly, conform careia mai mult decat latura biologica, procesele sunt cele care dicteaza alegerile noastre.
Aceasta treaseaza mai degraba termeni generali. De exemplu, femeile se simt adesea vulnerabile, motiv pentru care au nevoie langa ele de barbati care sa le ofere siguranta. Care sunt totusi cele cateva idei dupa care functioneaza legile atractiei?
Expunere si familiaritate
Se spune ca familia nu ti-o poti alege, astfel ca ajungi de-a lungul timpului sa dezvolti metode de adaptare la anumite persoane si situatii care iti incearca limitele. La varsta adulta, relatiile create in prima parte a vietii si persoanele langa care te-ai dezvoltat, vor influenta intr-o mare masura ceea ce atragi sau tipologia de care te simti atras.
De aceea, ea nu este intotdeauna buna – poate fi profund toxica, situatie in care trebuie sa inveti sa recunosti paradigma si sa o schimbi, iar acest lucru necesita mult effort si motivatie.
Totusi, ce este familiar este mai important decat ce este frumos. In egala masura, expunerea la anumite persoane sau proximitatea, joaca un rol important. De aceea sunt atatia oameni care se simt atrasi la un moment dat de persoane din grupul de prieteni, sau de la locul de munca, si mai putin de alti oameni intalniti in anumite conjuncturi, pe perioade scurte de timp.
Atractia fizica
Joaca un rol important in relatia dintre oameni si reprezinta un avantaj semnificativ – nu vrei sa iti petreci restul vietii cu o persoana pe care nu o consideri neatragatoare.
Cu toate acestea, nu poti avea decat ceea ce iti permiti: in general cautam parteneri asemanatori: din cale afara de frumosi, daca noi suntem astfel, ori cu trasaturi interesante, daca nu consideram despre noi insine ca excelam la acest capitol. In aceeasi nota: nu te va atrage cineva cu preocupari total diferite de alte tale, ori de alta clasa sociala.
Vei incerca pe cat posibil, inconstient, sa pastrezi familiaritatea mai ales ca atractia nu este doar fizica, ci implica si latura emotionala si comportamentala.
Personalitaea si caracterul
Uneori atractia merge dincolo de barierele acestea doua, astfel ca se prea poate sa descoperi ca esti total incompatibil cu cineva si totusi sa te atraga in continuare din punct de vedere fizic, foarte mult.
Uneori nu este doar fizicul, ci o combinatie intre cele doua, impreuna cu tendinta noastra de a ne dori intotdeauna ceea ce este gresit sau nu ni se potriveste. Si totusi, cand personalitatea si caracterul reprezinta un element de compatibilitate, relatia poate fi una de durata si se sfarseste (daca se intampla asta) adesea prin prietenie.