Sunt persoane care calca adesea stramb in relatii tocmai din cauza fricii de abandon. Se intampla adesea ca acesti oameni sa aleaga sa aiba mai multe relatii in acelasi timp tocmai pentru a avea mereu o variant de rezerva in cazul in care lucrurile nu merg bine cu prima dintre ele.
Aceasta atitudine asupra relatiilor provine dintr-o serie de evenimente care se produc in copilarie si care ne marcheaza pe termen lung. Poate ca este vorba despre un parinte care pleca frecvent de acasa, ori care ameninta ca va face acest lucru daca copilul de atunci nu facea anumite lucruri, nu se comporta intr-un anumit, fel, nu obtinea anumite rezultate, etc.
Toate aceste experiente ne afecteaza ca adulti. Care sunt primele semne ale fricii de abandon? Esti in permanenta gelos, ii percepi pe cei din jur ca potential pericol pentru relatia ta, dai prea mult sau esti prea posesiv in relatie, iti imaginezi ca partenerul te paraseste, ai dificultati in a avea incredere in cel de langa tine, vezi mereu lucrurile negative omitandu-le pe cele pozitive, ai o stima de sine scazuta, cand te desparti alegi sa intri rapid intr-o noua relatie, pui punct relatiilor tocmai pentru ca partenerul tau sa nu o faca inaintea ta, etc.
Cum poti gestiona toate acestea?
Realizeaza ca meriti sa fii iubit
Nu trebuie sa faci anumite lucruri sau sa te incadrezi in anumite tipare pentru a beneficia de dragostea neconditionata a celorlalti. Identitatea ta si ceea ce esti tu nu se reduce doar la relatia pe care o ai. Aceasta este parte din cine esti, dar nu te defineste in totalitate.
Poti fi astazi cu cineva, maine cu o persoana pe care n-o cunosteai acum cateva zile sau un an. Insa intotdeauna te vei avea pe tine, in diferitele tale forme si expresii, schimbat mai mult sau mai putin, dar mereu tu.
Incearca sa intelegi ce genereaza frica de abandon
Adesea raspunsul este in copilarie. Poti alege sa faci terapie pentru a iti rezolva aceasta problema, sau poti sa citesti despre acest lucru, sa te informezi, sa cauti propriile raspunsuri. Ce anume a generat frica de abandon?
Cand a inceput aceasta frica, ce s-a intamplat in viata ta si te-a facut sa te simti astfel? Cari aceasta frica cu tine in relatiile tale? Ce poti face pentru a avea relatii mai sanatoase? Raspunsul nu va veni imediat, dar daca pastrezi loc pentru el, acesta va veni la un moment dat si lucrurile se vor schimba in bine.
Accepta ideea de singuratate
Singuratatea se intampla la un moment dat si nu poti face altceva decat sa accepti cat mai bine situatia. Sunt oameni carora le este ok sa fie singuri, nu insa si celor cu frica de abandon. Starea de anxietate se manifesta din plin pentru acestia si nevoia de a avea pe cineva alaturi poate fi uneori paralizanta.
Depresia este adesea la un pas distanta, astfel ca solutia nu este sa gasesti pe cineva cat mai repede, ci sa reusesti sa intelegi ce ti se intampla cat mai curand. Pierderea celor dragi, lipsa unui partener, toate acestea se pot intampla in vietile noastre si solutia nu este sa iesim in strada si sa luam de mana primul iesit in cale, ci sa ne relaxam sperand ca la un moment dat, acea persoana va aparea.
Pastreaza o atitudine pozitiva
Vorbeste cu tine insuti, inlocuieste gandurile negative cu cele pozitive, alege ca atunci cand intalnesti pe cineva sa fie un bonus pentru o viata inca si mai buna, nu ratiunea de a exista. Pune mai putina presiune pe relatia ta si lucrurile vor incepe sa se schimbe.