Antiinflamatoarele sunt substante naturale sau de sinteza cu rol in stoparea inflamatiei si a durerii. Acestea nu trateaza cauza, ci doar efectul si pot administra pe cale orala, cutanata sau injectabila, in functie de recomandarile medicului, de toleranta organismului si de afectiunea in cauza.
Studiile efectuate de-a lungul anilor au demonstrat faptul ca anumite fitochimicale prezente in ierburi si condimente pot ajuta in mod eficient la tratarea si stabilizarea inflamatiilor, aceste ingrediente naturale pot inlocui cu succes antiinflamatoarele pe baza de ibuprofen, ajutand la mentinerea sanatatii celulelor. Natura ne vine in ajutor cu o gama larga de antiinflamatoare, pe care omul modern le are la indemana, apeland la suplimente sau unguente. In cele ce urmeaza, veti afla care sunt antiinflamatoarele naturale eficiente si cum pot lupta ele cu inflamatia.
Turmericul sau Curcuma

Este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale. Turmericul este un condiment din Asia, ruda a ghimbirului, denumit si “sofran indian” ce contine un ingredient activ denumit curcumina cu proprietati antiinflamatorii, recunoscut pentru ameliorarea durerilor cronice, util in artrita, tendinita sau boli autoimune. Consumul de turmeric aduce o multime de alte beneficii organismului, precum: imbunatateste memoria, protejeaza inima, combate depresia, reduce colesterolul “rau”, regleaza nivelul de zahar din sange, previne anemia si protejeaza ficatul. Se gaseste sub forma de pudra sau capsule, iar doza recomandata este de 400-600 mg, de trei ori pe zi. In general, turmericul nu este recomandat femeilor insarcinate (poate stimula uterul si provoca instalarea contractiilor) si care alapteaza, iar daca doresti sa il incluzi in alimentatia copiilor de pana in 3 ani, cel mai bine ar fi sa consulti medicul inainte pentru a-ti face recomandarile necesare.
Quercetina
Quercetina este un tip de antioxidant care se gaseste in mare parte in legumele cu frunze verzi sau rosii, fructe de padure sau broccoli. Este un pigment sau colorant al plantelor si de aceea se regaseste in fructe si legume intens colorate, fiind unul dintre cei mai abundenti antioxidanti din alimentatia noastra, avand proprietati antiinflamatorii, antivirale, imunomodulatoare. Compusii quercetinei sunt extrem de benefici pentru reglarea sau stoparea inflamatiei din corp. Specialistii au demonstrat faptul ca alimentele care contin quercetina contribuie la gestionarea mai multor afectiuni inflamatorii, de la boli cardiace si circulatorii, alergii, infectii, la simptome ale unor boli autoimmune. Tot datorita puternicului sau rol antioxidant, s-a dovedit ca aceasta reduce si efectul stresului oxidativ asupra organismului si intarzie imbatranirea. De asemenea, quercetina contribuie la reglarea raspunsului imunitar la factorii externi de stres, combate alergiile, are rol analgezic, sustine sistemul cardiovascular, creste energia si protejeaza pielea.
Ghimbirul
Este o planta erbacee din regiunile tropicale, un antiinflamator natural puternic, util in infectii respiratorii si in tratarea durerilor articulare, musculare sau menstruale. Tulpina subterana se poate utiliza, fie in stare proaspata, fie sub forma de pulbere, extrasa din radacina. Compusii acestuia amelioreaza durerile articulare, previn actiunea radicalilor liberi si contribuie la protectia impotriva cancerului. Ghimbirul ajuta la eliminarea starilor de greata, voma sau rau de miscare, studiile demonstrand ca peste 90% dintre pacientii cu stari de voma si greata au scapat de aceste senzatii dupa ce au consumat moderat ceai cu ghimbir. In plus, radacina de ghimbir ajuta si persoanele care sufera de ameteli si vertijuri. Tot in zona de digestie, ceaiul din radacina de ghimbir s-a dovedit eficient si in tratamentul bolnavilor de gastrita sau care sufereau de balonare. Ghimbirul poate fi gasit sub forma de extract, pulbere, ulei sau ceai. Doza recomandata este de 2 g pe zi sau patru cesti de ceai.

Boswellia
Denumita si “tamaia indiana”, este o planta originara din India care produce rasini si contine acizi alfa si beta boswelici, ce distrug enzimele ce sunt implicate in dezvoltarea inflamatiei cronice. S-a constatat ca reduce durerile articulare din reumatism, artrita reumatoida, spondiloza cervicala. Este recunoscut faptul ca aceasta planta poseda proprietati antiinflamatoare si analgezice, motiv pentru care este indicata persoanelor care sufera de afectiuni reumatismale. Ingredientele acestei plante se gasesc pe piata sub forma de capsule, iar doza recomandata este de 300-400 mg, de trei ori pe zi. Conform cercetarilor realizate de-a lungul timpului, acizii boswellici sunt eficienti intr-un numar mare de afectiuni inflamatorii precum colitele cronice, colitele ulcerative, boala Crohn, artrita si astmul bronsic.
Gheara diavolului
Este o planta taratoare, cu radacina tuberoasa ce creste pe teren nisipos, de regula la altitudine de 500-1000 m in Africa de Sud sau Madagascar, utilizata ca remediu traditional pentru a trata o gama larga de afectiuni, cum ar fi artrita, febra, indigestia, afectiuni ale pielii sau dureri de cap. In timpul sarcinii si a alaptarii, dar si in cazul copiilor mai mici de 12 ani, nu este permisa folosirea preparatelor care contin aceasta planta. De asemenea, interdictia se impune si in cazul ulcerului de stomac si a celui duodenal. Este recomandat ca pacientii care sufera de diabet, tulburari cardiace si ale sistemului circulator sau sufera de calculi biliari, sa consulte medicul inainte de a incepe administrarea.
Este important sa mentionam ca exista o multime de alte plante cu proprietati antiinflamatoare, printre care si: galbenelele, lemnul dulce, gentiana, morcovii, scortisoara, maslinul, musetelul, negrilica, patlagina, trandafirul etc. Insa, pentru un tratament corect si adecvat fiecarei situatii in parte, este necesar sa consulti un medic bun cunoscator al remediilor fitoterapeutice.
Surse foto: freepik.com , pexels.com






















