Sforaitul reprezinta o problema reala cu care se confrunta multi adulti care fie sforaie ocazional, fie frecvent. Chiar daca ar putea parea un subiect amuzant, trebuie sa stii ca sforaitul provoaca diverse probleme.
Potrivit specialistilor, 75% dintre persoanele care sforaie sufera de apnee in somn obstructiva (SAS). Aceasta reprezinta o intrerupere temporara a respiratiei. Persoanele care se confrunta cu apnee in somn obstructiva se opresc din respirat in mod repetat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut, iar in unele situatii chiar mai mult.
Principala cauza care duce la apnee reprezinta ocluzia cailor aeriene superioare. Mai exact, apneea isi face simtita prezenta cand musculatura gatului si a limbii se relaxeaza in timpul somnului si blocheaza partial caile aeriene.
Iata solutiile care te pot ajuta sa scapi de sforait!
1. Nu manca mult - Deseori sforaitul este provocat din cauza faptului ca ai mancat mult inainte de culcare.
2. Evita alcoolul - Alcoolul intensifica sforaitul, asadar evita-l pe cat posibil.
3. Curata-ti nasul inainte de culcare - Un nas infundat poate duce la sforait. Inainte de culcare, asigura-te ca ai narile decongestionate si ca poti sa respiri.
4. Hidrateaza-te - Bea multe lichide. Secretiile din nas pot deveni lipicioase atunci cand esti deshidratat.
5. Scapa de alergeni - Praful, polenul si parul de animale iti pot irita caile nazale si te pot impiedica sa dormi.
6. Foloseste uleiuri esentiale - Acestea ajuta la decongestionarea cailor nazale, reduc inflamatia si sunt antibacteriene.
7. Schimba pozitia de somn - Dormitul pe o parte poate ajuta la prevenirea aparitiei sforaitului in timpul somnului.
8. Incearca sa dormi suficient - Lipsa de somn poate intensifica sforaitul.
Sursa foto: pexels.com