Sforaitul poate reduce atat numarul de ore dormite, cat si calitatea somnului, iar privarea de somn poate cauza depresie, probleme de memorie, tulburari de judecata, afectand functiile cognitive, crestere in greutate, boli de inima si alte probleme cardiace, diminuarea apetitului sexual, performanta scazuta la munca si chiar un risc crescut de deces. Daca te afli printre cele 75% din persoanele ce sforaie cu opriri temporare de respiratie, riscul de a dezvolta boli de inima este chiar mai mare. De asemenea, sforaitul poate provoca tensiuni si resentimente in cuplu, ceea ce duce la scaderea intimitatii emotionale si sexuale.
Ti-am atras atentia acum? Daca esti pregatit sa te opresti din sforait o data pentru totdeauna, citeste tot articolul, pentru a afla cele mai comune cauze ale sforaitului si modul de abordare al acestuia atat pe perioade scurte de timp, cat si pe viitor.
Cauze si simptome ale sforaitului
Problema de baza a tuturor celor ce sforaie o reprezinta incapacitatea de a lasa aerul sa se deplaseze liber prin nas si gat, astfel tesuturile din apropiere vor vibra si vor provoca clasicul sunet zgomotos.
Numerosi factori pot creste sansele de a sforai, cei mai frecventi fiind:
- Sarcina
- Alergiile, congestiile sau alte probleme nazale si ale sinusurilor
- Obezitatea
- Fumatul
- Consumul de alcool
- Drogurile si medicamentele (in special cele pentru relaxarea musculaturii)
- Imbatranirea
- Factori genetici.
In timp, va trebui sa apelezi la un doctor pentru a determina cauza exacta a sforaitului. Specialistul nu va avea probleme in a diagnostica simptomele. Principalul semn ca esti o persoana care sforaie este sunetul zgomotos si sacadat pe care il cunoastem cu totii si nu ne place. Alte simptome ale sforaitului sunt gura uscata sau dureri de gat resimtite in starea de veghe. Daca ai apnee de somn, este posibil sa resimti pauze ale respiratiei (sau senzatie de sufocare), in timp ce dormi, oboseala pe timpul zilei, dureri de cap, iritabilitate, nervozitate si probleme de concentrare.
Scapa de sforait: solutii pe termen scurt
Vrei sa iti scazi sansele de a sforai in seara aceasta sau pe timpul noptii? Respecta cateva din sfaturile urmatoare in fiecare noapte.
1. Foloseste un umidificator
Unele persoane pot fi predispuse sforaitului daca aerul din camera este uscat, deoarece acesta poate irita (sau chiar umfla) membranele nasului si gatului. Folosirea unui umidificator va contribui la mentinerea umiditatii in aer, ceea ce poate ameliora sforaitul. De asemenea, ai grija sa fii permanent hidratat.
2. Deschide pasajele nazale
Daca ai alergii sau suferi de congestie nazala, aceasta poate fi o modalitate eficienta pentru a opri sforaitul. Inainte de a te culca, incearca sa faci un dus fierbinte, foloseste benzi nazale sau spray nazal, acestea avand rolul de a deschide pasajele nazale si usura respiratia.
3. Schimba pozitia de somn
Oricine doarme langa un sforaitor poate confirma ca dormitul pe spate poate adesea cauza sforait. Poti corecta usor acest lucru? Incerca sa exersezi dormitul pe o parte. Daca descoperi ca ai in continuare tendinta de a te roti pe spate, ia in considerare folosirea unei perne de corp sau chiar atasarea unei mingi de tenis pe spatele bluzei de pijama. Bonus: dormitul pe partea stanga poate aduce beneficii pentru sanatate.
4. Incearca un aparat oral
Aparatele orale sunt dispozitive antisforait care functioneaza ca un opritor, acestea sunt plasate de-a lungul dintilor pe timpul somnlui. Conceptul acestor aparate este de a pastra deschise caile respiratorii si de a asigura libera circulatie a aerului prin nas si gat.
5. Evita alcoolul inainte de culcare
Acest lucru ar putea fi dificil de pus in aplicare daca esti un fan al berilor la sfarsit de saptamana. Totusi, evitand alcoolul cu patru sau cinci ore inainte de a adormi reduci sansele de a sforai. De asemenea, o idee buna este evitarea calmantelor pentru relaxarea musculaturii atunci cand nu este neaparat necesar sa le iei. Consulta doctorul daca simti ca unul din medicamentele de pe reteta te face sa sforai mai mult.
Scapa de sforait: solutii pe termen lung
In plus fata de strategiile pe termen scurt mai sus prezentate exista un numar de pasi pe care ii poti lua in considerare pentru eliminarea sforaitului pe termen lung.
1. Pastreaza curatenia in dormitor
Acarienii si alti alergeni (precum polenul, praful sau parul animalelor de companie) se pot ascunde in asternuturile nespalate si pot provoca congestie, crescandu-ti astfel sansele de a sforai. Foloseste un aparat cu vacuum si indeparteaza tot praful din casa saptamanal, la fel de des spala si lenjeria de pat. Lasarea patului nefacut asigura o zona de siguranta pentru acarieni.
2. Exercitii
Practica exercitii regulate pentru diferite grupe musculare, inclusiv pentru gat. Astfel, este mult mai putin probabil pentru muschii gatului sa se prabuseasca, iar tu vei putea respira liber in somn. De asemenea, exercitiile te vor ajuta sa slabesti, reducand astfel sforaitul a carui cauza este obezitatea.
3. Renunta la fumat
A fost demonstrat faptul ca fumatul irita gatul si pasajele nazale, provocand congestia si inhibarea fluxului de aer. Renunta la fumat si vei putea respira mai usor pe nas si gat. Fiind mai putin probabil sa sforai.
4. Practica exercitii pentru gat
Exista dovezi ca practicarea de exercitii zilnice pentru gura si gat poate intari musculatura tractului respirator (ceea ce inseamna ca va fi mai putin probabil sa se prabuseasca si contracta fluxul de aer in timp ce dormi).
In cazul in care niciuna din solutiile pe termen scurt sau lung nu te ajuta sa scapi de sforait, atunci este timpul sa consulti un medic. Doctorul va fi capabil sa te ajute, determinand cauzele profunde ale sforaitului, eliminand apneea de somn si identificand cai suplimentare de tratament, cum ar fi chirurgia. Fii perseverent pana cand vei gasi o solutie care te va ajuta sa scapi de sforait – sanatatea si relatiile tale vor arata mai bine fara el.