Este important de mentionat ca in multe dintre situatii boala este determinata de un mod de viata dezordonat, de o alimentatie deficitara si de consumul de alcool. Multi pacienti care urmeaza anumite tratamente, pot manifesta la un moment dat stari de insomnie, insa sunt si cazuri in care lipsa somnului poate ascunde alte boli, de aceea este important sa se acorde mai multa atentie fenomenului.
Insomnia - generalitati, diagnostic
Tot mai multi oameni sufera din pricina lipsei de odihna, de instalarea dificila a somnului dar si de intreruperi repetate a starii de somn, toate aceste simptome afecteaza functionarea organismului si favorizeaza aparitia unor stari iritative sau anxioase. Un adult sanatos are nevoie in medie de 7-8 ore de somn, la finalul carora trebuie sa se trezeasca odihnit si plin de energie, orice alta forma de somn care are ca efect epuizare fizica si psihica se numeste insomnie.
Dupa felul in care se manifesta, insomnia are mai multe forme: tranzitorie, simptomele sunt resimtite de pacient pe termen scurt, de la o zi la cateva saptamani; intermitenta, caracterizata prin perioade de somn dificil si este asociata de obicei cu evenimente cu impact emotional ridicat (examene, divort, decese in familie, s.a.); forma cronica care se manifesta pe perioade indelungate in episoade dese.
Aceasta afectiune invaziva influenteaza in mod negativ calitatea vietii, relatiile sociale si starea de sanatate fizica. Cei ce au indoieli cu privire la starea de odihna si calitatea somnului pot recunoaste semnele insomniei cu ajutorul unui jurnal in care se pot mentiona zilele in care manifesta semne de insomnie, dar si alte detalii precum tipul alimentelor consumate inainte de culcare, medicamentele ingerate sau alte obiceiuri precum consumul de alcool sau alte substante inainte de ora de culcare. Aceste detalii pot ajuta la corectarea insomniei provocate de obiceiuri nesanatoase, de altfel pot fi cu adevarat importante in cazul in care starea persista. Lipsa de somn trebuie tratata cu ajutorul specialistilor, pretul unei consultatii de psihiatrie sau mentalitatea invechita specifica romanilor nu trebuie sa fie motive care sa ii tina pe pacienti departe de un mod de viata normal.
Insomnia poate ascunde apnee de somn, diabet si afectiuni cardiace
Este important ca aceasta stare sa nu fie tratata cu indiferenta, intrucat poate ascunde alte boli mai grave precum diabetul zaharat, afectiunile cardiace, apneea si depresia.
Una dintre principalele boli care determina insomnia este apneea care se manifesta prin obstructia cailor respiratorii in timpul somnului. Aceasta boala poate afecta buna functionare a creierului in cazul barbatilor si in cazul femeilor insarcinate, starea de sanatate a fatului. Este important sa se monitorizeze sforaitul, oprirea respiratiei si daca pacientii se trezesc in timpul noptii. In aceste conditii pentru a se remedia insomnia, trebuie sa se trateze apneea.
Diabetul zaharat este o alta boala care determina odihna deficitara si lipsa somnului, iar starea de insomnie favorizeaza cresterea nivelului de zahar din sange. Se pare ca sindromul picioarelor nelinistite si necesitatea de a folosi baia in timpul noptii, caracteristice pacientilor cu diabet, au ca efect modificarile de somn.
Depresia este o alta boala care cauzeaza insomnia, starea de anxietate aduce modificari ample in organism si favorizeaza producerea unui hormon care impiedica instalarea somnului. Anxietatea provocata de lipsa de somn se agraveaza datorita gandurilor intense si a luptei cu sine. Catastrofele vazute de mintile anxioase sunt atat de intense incat se instaleaza starea de panica.
Starile de insomnie cronice trebuie luate in serios si tratate cu mare atentie in colaborare cu specialistii. Ignorarea acestora simptomelor poate duce la dereglari metabolice grave, obezitate si oboseala cronica.