Aproape ca nu mai ai energie pentru a face si altceva, pentru ca alegi sa iti petreci timpul asa cum este si normal, odihnindu-te si incarcandu-ti bateriile pentru o noua zi. Nu doar ca esti fizic obosit, dar te simti in egala masura consumat psihic si emotional.
Este o practica comuna si o teorie populara ca atunci cand vrei sa te destresezi, sa faci ceva ce iti place, fie ca este vorba despre shopping, plecatul intr-o vacanta sau practicarea unui sport.
Desi compania celorlalti poate fi de ajutor intr-o prima faza, uneori se intampla ca aceasta sa oboseasca si sa preluam din bagajul emotional al celor din jur. Daca atmosfera este una incarcata, lucrul acesta va fi resimtit de propriul organism.
In aceste conditii, a fi singur iti ofera marele avantaj de a te concentra asupra nevoilor tale si de a le satisface. Este esential sa fii atent la nevoile propriului organism pentru a elimina stresul.
Trebuie totusi sa faci diferenta intre singuratatea de conjunctura si cea deliberata, pe care ti-o doresti si de care te folosesti in mod constient. Momentele sau perioadele de unul singur sunt importante pentru ca:
Te ajuta sa te concentrezi la prezent
Atunci cand ramai doar tu cu tine, te concentrezi mai mult la ce se intampla in prezent. Esti mai atent la ceea ce simti si gandesti. Grijile pentru viitor te fac sa ratezi oportunitatile care se afla in prezent in fata ta.
Invata sa te bucuri de singuratate si decide sa te iubesti suficient de mult incat sa petreci timp singur, cu propriile ganduri. Facand acest lucru, vei observa ca starea ta psihica se va schimba in bine, iar gandurile vor avea cu timpul o calitate tot mai buna. Acest lucru nu iti este de folos doar tie, ci si celor dragi cu care vei interactiona altfel in momentul in care vei fi ok cu tine.
Te ajuta sa iti stabilesti prioritatile
Uneori lucrurile se misca cu o repeciziune atat de mare incat nu iti dai seama cum trece timpul si uiti sa mai ai grija de tine sau sa fii atent la ceea ce simti. Atunci cand iti iei niste timp doar pentru tine, iti dai ragazul de a te asculta si de a elimina problemele celor din jur. In felul acesta vei fi mai atent la nevoile tale si vei sti sa iti stabilesti prioritatile.
Iti ofera un sentiment de liniste si impacare
In general, oamenii care au probleme cu ei insisi cauta in permanenta compania celorlalti. De cate ori nu ti s-a intamplat sa auzi despre persoane care se despart de partener si incep imediat o alta relatie? Daca o data poate fi o intamplare, a doua sau a treia este sigur o alegere.
De fapt, este o nevoie de a iti prelua energia de la altcineva, tocmai pentru ca nu esti deloc ok cu tine insuti. Frica de propria persoana, de propriile ganduri, este una dintre cele mai profunde probleme ale omului modern. Atunci cand te asculti, incepi sa te simti tot mai bine cu tine si nimic nu se compara cu sentimentul de liniste si de impacare pe care il ai atunci cand incepe sa iti fie bine.