De cate ori nu ai auzit asta de la parintii sau bunicii tai? ‘Viata era mult mai putin stresanta pe vremea cand internetul nu exista’. Totul era mai simplu: daca voiai sa socilizezi, ieseai in oras cu prietenii, daca voiai sa stai in casa, aveai si aceasta optiune, fara ca cineva sa se intrebe de ce nu raspunzi la telefon din moment ce stai pe Facebook.
Astazi, avem mai multe lucruri de facut in acelasi timp, mai putin timp de intalniri face to face si mai multe consum emotional virtual. Timpul nu ne mai ajunge, jobul nu mai este sigur ca inainte – suntem in permanenta in continua schimbare si adaptare la o realitate care pare sa fie de fiecare data alta. Este lumea in care si sa nu vrei, tot vei fi in competitie cu altii mai mult decat cu tine insuti.
Pe acest fond, este usor sa apara sentimentul de neputinta, de tristete, de frustrare, precum si starea de oboseala. Impreuna pun bazele starii de criza existentiala: sunt suficient de bun? Sunt unde trebuie? Oare fac totul pentru relatia mea? Oare pot duce o viata mai buna afara? Etc. Depresia apare imediat pe acest fond, iar de aici lucrurile nu fac decat sa se complice.
Pentru adultii de 25-30 de ani, este momentul deciziilor majore de viata, in care au de ales intre posibilitatea unei familii sau un job mai bun, etc. La acestea se adauga si alte elemente care pun in dificultate la un moment dat:
- Sentimentul de vinovatie pentru un anumit lucru
- Pierderea cuiva drag
- Sentimentul de singuratate sau singuratatea insasi
- Labilitate emotionala
Irwin Yalom, psihiatru American de success si professor la Stanford University, considera ca exista patru motive primare ale aparitiei depresiei: moartea, libertatea, izolarea si lipsa de sens.
Cum poti iesi dntr-o criza existentiala?
Da sens trecutului tau
Cu totii dorim sa dam sens lucrurilor din viata noastra si mai ales a trecutului, pentru a putea pasi mai increzatori in prezent. Cu toate acestea adesea pierdem acest sens si omitem sa facem din prezent ceva mai bun. Gandeste-te obiectiv la lucrurile bune din trecutul tau si fii recunoscator pentru ele.
Aminteste-ti de reusitele tale
In momentele de criza existentiala, tinzi sa uiti tot ce ai facut bine de-a lungul timpului si sa te concentrezi obsesiv pe tot ce nu ti-a iesit cum ti-ai dorit. Cu toate acestea, zilele bune si zilele rele sunt doar stari de spirit diferite in conditiile aceleiasi situatii date, asadar, incearca sa iti amintesti acest lucru de fiecare data cand tinzi sa vezi lucrurile doar in negru.
Aminteste-ti ca nu iti poti da mereu toate raspunsurile
Nu trebuie sa gasesti sens pentru toate lucrurile care se intampla, pentru ca te vei deprima si mai tare fara sa existe un motiv serios pentru acest lucru. Incearca sa iei lucrurile asa cum sunt si sa faci din prezentul tau un loc mai bun.
Nu te izola
Orice specialist, in caz de criza existentiala, iti va recomanda sa atingi, sa imbratisezi, sa fii in conexiune cu alti oameni. O imbratisare la momentul potrivit, poate face minuni si ajuta la eliberarea senzatiei de anxietate.