1. Vitamina C
Vitamina C nu ar trebui sa iti lipseasca in lunile reci ale anului. Este cunoscuta ca fiind un inamic de temut pentru racela si gripa. Pe langa faptul ca intareste sistemul imunitar, aceasta vitamina mai are si alte beneficii: ofera energie, stimuleaza circulatia sangelui si infrumuseteaza pielea. Poate fi procurata din alimente precum broccoli, ardei gras, kiwi, portocale, fructe de padure, citrice, catina si macese.
2. Vitamina A
Infectiile frecvente, uscarea pielii si sangerarea gingiilor sunt semne ca te-ai putea confrunta cu o deficienta de vitamina A. Aceasta substanta are efecte antioxidante si regenerante, astfel ca este un aliat de nadejde al organismului.
Vitamina A contribuie la dezvoltarea sistemului osos, sprijina sistemul imunitar si grabeste vindecarea in cazul unor infectii.
3. Vitamina D
Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine care nu ar trebui sa iti lipseasca pe perioada iernii. Luand in considerare ca ne bucuram mai rar de razele soarelui, este indicat sa consumi alimente bogate in aceasta vitamina (ciuperci, pastrav, oua, somon, ton, cereale de mic dejun fortificate, lapte), dar neaparat si suplimente in doza recomandata de medic.
Carenta de vitamina D se manifesta prin scaderea imunitatii, boli cardiovasculare, pierderea masei musculare, stari de iritabilitate, greutati de concentrare si transpiratie excesiva.
4. Magneziu
Magneziul lupta impotriva anxietatii si a starilor de oboseala, astfel ca intareste organismul impotriva atacurilor germenilor. Alte beneficii ale magneziului sunt: imbunatatirea digestiei, imbunatatirea functiei respiratorie si cresterea densitatii osoase.
Alimentele cu continut ridicat de magneziu sunt: legume cu frunze verzi, leguminoase, nuci, seminte, peste gras, avocado, banane, coriandru, marar si busuioc.
5. Zinc
Despre beneficiile zincului in combaterea racelilor s-a discutat mult in ultimii ani, fiind pus in topul celor mai bune minerale din sezonul rece. intareste-ti sistemul imunitar consumand alimente precum: carne rosie, carne de pui, oua, spanac, rosii, dovleac, morcovi, sfecla rosie, lactate, oua, migdale si fistic. insa pentru a acoperi nevoile organismului, apeleaza si la ajutorul suplimentelor alimentare.
Sursa foto: Unsplash.com