Dieta Paleo – ce putem invata de la stramosii nostri din Epoca de Piatra

de la 26 Feb. 2019
Dieta Paleo – ce putem invata de la stramosii nostri din Epoca de Piatra Secretul dietei Paleo consta in portile generoase de alimente sanatoase: poti manca oricat doresti atata vreme cat nu te abati de la lista de alimente care s-ar fi putut gasi cu usurinta in meniul stramosilor nostri din Epoca de Piatra.

Adeptii dietei Paleo spun despre ea ca este mai mult decat un simplu regim de slabit, ca este un stil de viata care te poate ajuta sa traiesti sanatos si sa te feresti de multe dintre bolile devenite aproape epidemice in secolul XXI – bolile de inima, diabetul si chiar si anumite tipuri de cancer.

Ce inseamna de fapt dieta Paleo?

Dieta Paleo se bazeaza exclusiv pe alimente care vin direct din natura, alimente neprocesate, care nu contin aditivi sau conservanti. Daca stai sa te gandesti, asta explica foarte bine de ce, urmand aceasta dieta, slabesti si te feresti de toate bolile enumerate mai sus: in paleolitic nu existau zahar rafinat, grasimi saturate, carne si lapte injectate cu hormoni de crestere si fructe si legume care nu se stricau nici dupa saptamani intregi de stat in frigider.

De fapt, nu exista nici frigider, asa ca daca aveai parte de carne sau de fructe si legume proaspete, trebuie sa le mananci cat mai repede si in cantitati cat mai mari ca sa nu apuce se strice. Ceea ce ne aduce la o alta informatie interesanta legata de o viata lunga si sanatoasa: stiai ca persoanele care isi traiesc viata cu un simt puternic al comunitatii sunt mai fericite si traiesc mai mult?

Cu alte cuvinte, cu cat iti imparti mai mult viata cu familia, prietenii, colegii si vecinii, cu atat esti mai fericit, iar dieta Paleo ne poate invata ceva si din acest punct de vedere: daca pe vremuri trebuia sa consumi rapid cantitati mari de mancare, cel mai probabil nu faceai asta singur, ci iti chemai vecinii in ajutor, iar ei te chemau pe tine cand aveau din belsug.

Recomandare bonus: nu manca singur, imparte bucuria meselor cu familia sau cu un prieten si vei avea o viata mai buna. E dovedit stiintific! Dar sa revenim la dieta Paleo propriu-zisa.

Ce alimente sunt permise?

Ingredientele principale ale acestei diete sunt legumele, care ar trebui sa ocupe doua treimi din farfurie, urmate de peste, carne si oua, si, in cele din urma, de fructe, nuci, uleiuri, condimente, ierburi si seminte.

O mare parte din dieta se bazeaza de fapt pe fructe si legume, surse excelente de vitamine si minerale, cu un aport minim de carbohidrati. In completare vin uleiul, semintele, nucile si carnea, care isi vor aduce contributia de proteine si grasimi sanatoase. Atentie insa: toate aceste alimente trebuie sa fie cat mai naturale, inclusiv uleiurile.

Pentru multi, schimbarea de la o alimentatie cu continut crescut de carbohidrati si alimente procesate la una bazata exclusiv pe alimente naturale se poate dovedi dificila; dar, odata intrata in obisnuinta, tot acesta este motivul pentru care dieta Paleo a fost adoptata ca stil de viata de catre multe persoane, inclusiv de celebritati.

Ce alimente sunt interzise in dieta Paleo?

Regula de baza este foarte simpla: sunt interzise orice alimente procesate sau ambalate pentru ca sansele sunt aproape 100% ca toate aceste alimente sa contina aditivi, conservanti, sare in exces si zahar rafinat – adica substante artificiale care impiedica in masura mai mica sau mai mare functionarea normala a organismului. Adio cafea, sucuri, alcool, dulciuri, mezeluri, alimente procesate si tratate chimic! Dar adio si numaratului de calorii!

Pe langa acestea, dieta Paleo mai recomanda si renuntarea la alimentele care pot irita intestinele, cum ar fi cerealele si lactatele, dar si la orez si leguminoase.

Nu uita sa faci miscare!

Nu, nu trebuie sa alergi dupa vanat prin padure sau sa te cateri in copaci dupa fructe, dar sa nu uitam ca stilul de viata al stramosilor nostri din Paleolitic era unul extrem de activ. Prin urmare, o adevarata dieta Paleo include si multa miscare!

In incheiere, daca vrei sa urmezi dieta Paleo, sfatul nostru este sa apelezi la un nutritionist care iti va putea recomanda varianta cea mai potrivita tie si nevoilor tale de sanatate.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016