Fructul de avocado creste in zonele de clima calda si are o textura cremoasa-uleioasa. Potentialele beneficii ale consumului de avocado sunt identificabile la nivelul digestiei, al scaderii riscului de depresiei si al protejarii impotriva cancerului.
De fapt, proprietatile benefice ale acestui fruct sunt numeroase, iar daca nu ai incercat pana acum avocado, poate ca este momentul sa iei in considerare.
Unii oameni ar putea spune ca este genul de aliment care iti place sau nu, si ca nu exista cale de mijloc, insa sunt atat de multe feluri in care poti consuma avocado, incat este aproape imposibil sa nu gasesti varianta potrivita pentru tine. Iata de ce merita sa incerci:
Protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular
Boala arteriala coronariana, cunoscuta si sub numele de cardiopatie ischemica, reprezinta in prezent una dintre cele mai intalnite cauze de deces in Statele Unite si Marea Britanie. Specialistii recomanda consumul de grasimi mononesaturate, iar avocado este o sursa excelenta din acest punct de vedere.
Nu doar ca avocado contribuie la scaderea colesterolului rau, dar acesta are acelasi efect si asupra nivelului trigliceridelor din sange, o alta cauza a dezvoltarii problemelor cardiovasculare.
Imbunatateste sanatatea pielii
Grasimile mononesaturate sunt in egala masura benefice pentru sanatatea pielii. Acestea hranesc pielea si sporesc nivelul de catifelare. Continutul de omega-9 ajuta de asemenea la reducerea iritatiilor de orice fel si la repararea celulelor afectate.
De asemenea, prin consumul de avocado este controlat nivelul de sebum produs de organism, putand fi evitate astfel problemele cauzate de acnee, puncte negre sau ten uleios.
Protejeaza vederea
Avocado contine luteina si zeaxantina, doi compusi care se regasesc la nivelul tesuturilor de la nivelul ochiului, asigurand protectia in cazul expunerii la soare.
Poate avea efect benefic asupra cancerului
Un consum adecvat de acid folic poate proteja impotriva cancerului de colon, stomac, a cancerului pancreatic sau a celui cervical. Chiar daca mecanismul din spatele acestui proces nu este cunoscut exact, cercetatorii considera ca acidul folic protejeaza impotriva mutatiior ce pot aparea la nivelul ADN ului sau ARN ului, in timpul diviziunii celulare.
De asemenea, se considera ca fitochimicalele extrase din avocado pot stopa cresterea celulelor precanceroase si canceroase, pana la eliminarea celor canceroase.
Ajuta digestia
In ciuda aspectului cremos si uleios, avocado contine un numar mare de fibre, pana la 6-7 grame pe jumatate de fruct. Consumand cat mai multe fibre naturale, poate fi prevenita constipatia si poate fi mentinuta sanatatea tractului digestiv, scazand in acelasi timp riscul de cancer de colon.