Nu te grabi sa consideri ca poti consuma doar vara aceste fructe zemoase cu suc placut dulce-acrisor. Afinele nu isi pierd valoarea nutritionala daca sunt congelate. Acest lucru face posibil ca acestea sa fie utilizate in orice reteta pe tot parcursul anului. Iata cateva exemple de retete savuroase:
1.Clatite cu afine (fara gluten)
Ingrediente:
- 1 cana si ¼ de faina fara gluten
- 2 lingurite de praf de copt
- ¼ lingurita de scortisoara
- ¼ lingurita de sare
- 2 linguri de zahar
- 1 lingura de seminte de in
- ½ cana de lapte
- 1 esenta de vanilie
- 1 ou
- 1 cana de afine
- 2 linguri de ulei
Se amesteca bine faina, praful de copt, scortisoara, sarea, zaharul si semintele de in impreuna. In alt castron se bat laptele, vanilia, uleiul si oul impreuna. Se combina cele doua compozitii si se adauga afinele. Se imparte compozitia in parti egale. Se lasa cate 3 minute pe fiecare parte, la foc mediu. La final, le poti servi cu diferite tipuri de sirop, in functie de preferinte.
2. Cheesecake cu afine
Ingrediente:
Crusta
- 2 cani de migdale sfaramate
- 2 linguri de zahar
- 2 linguri de unt nesarat, topit
Umplutura
- 2 pachete de crema de branza
- 1 cana si 1/3 de zahar
- 2 pachete de mascarpone
- 1 lingurita de esenta de vanilie
- 4 oua
Topping
- 2 cani ½ de afine
- 2 linguri de apa
- 4 linguri de zahar
In primul rand, se amesteca migdalele, zaharul si untul impreuna. Se coace compozitia intr-un cuptor incalzit la 180 grade pentru 15 minute si se lasa sa se raceasca. Apoi, se amesteca crema de branza, zaharul si mascarpone. Se adauga esenta de vanilie si ouale mixandu-se la o viteza redusa. Compozitia rezultata se coace pentru 90 de minute in cuptorul incalzit la 150 grade si se pune in frigider. Se lasa la racit pentru 6 ore sau mai mult. In cele din urma, se pun afinele in apa incalzita si se amesteca pana cand se inmoaie. Se ornamenteaza prajitura cu toppingul rezultat.
3. Briose cu afine (fara gluten)
Ingrediente:
- 2 cani de faina fara gluten
- 1 lingurita de guma xantan
- 2 lingurite de praf de copt
- ¾ cana de zahar
- ½ lingurita de sare
- ½ cana de lapte
- 2 lingurite de coaja de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- ½ cana de unt nesarat, topit si racit
- 2 oua
- 1 cana si jumatate de afine
Se amesteca faina, guma xantan, praful de copt, zaharul si sarea intr-un castron. Separat, in alt recipient se bat laptele, coaja de lamaie, vanilia, untul si ouale. Se amesteca cele doua compozitii. Apoi, se adauga afinele, distribuindu-se in mod egal. Se imparte aluatul in forme de briosa si se coace timp de 10 minute (temperatura de coacere: 180 grade). Se lasa sa se raceasca 5 minute inainte de servire.
4. Suc de afine, sfecla, varza Kale si lamaie
Ingrediente:
- 1 buc. de sfecla
- 2 cani de varza Kale
- ½ buc. de ghimbir
- ¼ lamaie
- 2 cani de afine
Se taie sfecla in bucati si se indeparteaza coaja de pe ghimbir si lamaie. Se amesteca toate ingredientele cu afinele si se introduc in storcatorul de fructe. Acest suc de fructe usor de realizat este foarte potrivit dupa mesele copioase.
5. Fulgi de ovaz cu afine, scortisoara si nuci
Ingrediente:
- 1 cana de fulgi de ovaz
- 2 cani de apa
- ½ ligurita de scortisoara
- 1 cana de lapte degresat
- 2 lingurite de miere
- ½ cana nuci faramitate
- 2 cani de afine
Se intinde ovazul pe o hartie de copt si se coace in cuptorul incalzit la 180 grade pana capata o tenta aurie. Se adauga ovazul prajit intr-o tigaie cu apa si lapte si se lasa sa fiarba. Se lasa la foc mic si se amesteca pana cand compozitia devine cremoasa. Se serveste in cupe si se orneaza cu afine, miere, nuci si scortisoara.
Sa cunosti beneficiile afinelor este insuficient, fiind necesar sa le incorporezi in regimul tau alimentar. Pe baza retetelor de mai sus, oricine poate gati cu usurinta o masa sanatoasa si savuroasa centrata in jurul afinelor. Cu optiuni precum cheesecake, clatite sau briose, toata lumea se va putea rasfata. Tu ce reteta preferi din cele prezentate mai sus?