Daca raceala sau guturaiul trec repede si nu creeaza simptome atat de grave, gripa si COVID te pot pune la pat si chiar produce complicatii care iti pun viata in pericol. Persoanele cu imunitate scazuta, ca bolnavii cronici, copiii sau batranii sunt cele mai expuse. Chiar daca uneori imbolnavirea este inevitabila, exista insa metode prin care poti sa scazi sansele de a contracta gripa sau raceala.
Consuma alimente sanatoase
Ca sa functioneze optim, organismul trebuie hranit corespunzator. Sistemul imunitar nu poate lupta cu agentii patogeni daca nu te hranesti variat si sanatos. Chiar daca te bazezi pe medicamente si remedii naturale pentru raceala, este mai bine sa previi decat sa tratezi. Mananca multe fructe si legume, pentru ca au vitamine si antioxidanti. In plus, acestea contin fibre, care sprijina sanatatea sistemului digestiv si a organismului, in general.
Nu uita de importanta proteinelor complete [1], care se gasesc in oua, carne, peste si produse lactate, dar evita grasimile nesanatoase. Produsele de origine animala contin si zinc [3], mineral important pentru sistemul imunitar. La fel de importanta este si vitamina D, care se gaseste in peste gras si uleiuri din ficat de peste. [4]
Spala-ti mainile frecvent
Unele virusuri respiratorii se transmit si prin intermediul suprafetelor. De asemenea, si tu poti sa transmiti virusul racelii sau gripei, chiar daca nu ai simptome la momentul respectiv. Este important sa te speli pe maini des, in special inainte sa mananci sau sa-ti atingi fata si dupa ce stranuti sau tusesti. Spala mainile cu sapun, timp de cel putin 20 de secunde. Freaca bine toate zonele mainilor, pentru a inlatura orice virus. Daca esti intr-un loc in care nu ai acces imediat la apa si sapun, utilizeaza geluri ori servetele dezinfectante sau alcool sanitar.
Evita persoanele bolnave si aglomeratia
Interactiunea cu persoane bolnave de raceala si gripa poate provoca contactarea virusului. Stai departe de ele si, daca trebuie sa intri in contact cu ei, roaga-i sa poarte masca, sa nu te atinga si sa pastreze distanta. Si mersul in locuri aglomerate poate creste riscul de imbolnavire. Mall-urile, teatrele, mijloacele de transport in comun aglomerate ar trebui evitate.
Asigura-te ca dormi destul si bine
Somnul este foarte important pentru mentinerea organismului in stare buna. Sistemul imunitar nu poate face fata virusurilor daca nu dormi destul. [2] La fel de important este sa ai un somn de calitate. Patul trebuie sa fie confortabil, iar orice sursa de zgomot sau lumina inlaturata. Chiar daca adormi mai usor ascultand muzica sau privind la televizor, pe timpul noptii sunetele si lumina te pot trezi. Lasa telefonul pe silentios sau inchide-l si nu dormi cu animalele de companie. Ca sa adormi la timp, nu folosi telefonul sau calculatorul inainte de culcare, pentru ca lumina emisa de ecranele lor transmite creierului ca trebuie sa ramana activ in continuare.
Fa activitati fizice si iesi la soare
Organismul nostru este construit pentru miscare. Sedentarismul creste riscul de ingrasare si predispune la diferite boli. In plus, scade capacitatea corpului de a lupta cu virusurile. Fa sport sau macar plimbari zilnice si stai la soare. Sinteza vitaminei D se realizeaza doar prin expunere la razele UV. Chiar daca primavara este deseori ploioasa si ziua este inca scurta, profita de pauza de la pranz si iesi afara cand este soare. Mergi pe jos la serviciu in diminetile insorite si fa drumetii in weekend.
Raceala si gripa pot afecta pe oricine. Aplica metodele de preventie de mai sus pentru a scadea riscul de imbolnavire.
Surse:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/;
2. https://www.healthline.com/health/summer-cold#prevention;
3. https://www.healthdirect.gov.au/zinc;
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949172/.